Chá­já és Lévi Greenberg rabbiházaspár már 4.5 hónapja erősíti a hazai zsidó közösséget, fáradhatatlanul munkálkodnak azon, hogy minél több programba tudják bevonni a magyar zsidóságot. Együttműködnek az AlefKids-dzel, az Óbudai Zsinagógával és közben újabb és újabb remek elfoglaltságot találnak ki, kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. 

Nem olyan régen költöztünk Magyarországra – kezdi Chájá, és már az első hónapban aktívan be lettünk vonva az itteni közösség életébe. Hála Istennek elég gyorsan ment a beilleszkedés és azóta sem álltunk le a programokkal, sőt! Fő profilunk a BMC-program, de mellette még az Óbudai Zsinagógában is kivesszük a részünket ami az eseményeket illeti, illetve a férjem, Lévi tanít, én pedig havonta egyszer nőknek is tartok előadásokat. Itt kevesen tudják még, de férjem nagyon muzikális alkat, 9 évesen már saját dalokat komponált. Amerikában voltak tanítványai is és elképzelhető, hogy Budapesten is elkezdi majd oktatni. Zongorán játszik és gitáron, már volt is rá példa az ittlétünk alatt, hogy szintetizátorral emelte egy ünnep hangulatát. 

Mesélnél a BMC-ről?

Ennek a programnak a 12-14 éves korosztály a célközönsége. Ők azok, akik éppen felnőtté válás előtt állnak. Felkészítjük őket arra, hogy gyerekből fiatal felnőttekké válnak – természetesen a zsidó hagyományoknak megfelelően. A lányok 12-, a fiúk 13 évesen lépnek az élet felelősségteljesebb részébe. Segítünk nekik felkészülni a bár/bát micvájukra, támogatjuk őket lelkileg – mivel egy tinédzser számára ez egy nehéz periódus is lehet, ilyenkor rengeteg változás van a fiatalok életében. Továbbá támogatjuk őket abban, hogy hogyan tudnak értékes tagjai lenni a társadalomnak, erősítjük bennük, hogy legyenek büszkék magukra, származásukra, és arra, hogy milyen emberek valójában. Előkészítjük nekik az utat arra, hogy meghódítsák a világot. A BMC egyébként az AlefKids vasárnapi iskola keretein belül működik, minden vasárnap a ZSILIP-ben. Alkalmanként külső helyszínre is ellátogatunk, kirándulásokat szervezünk és persze közösen megünnepeljük a zsidó ünnepeket, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mi vagyunk a BMC-család.

 

Remekül hangzik, az Óbudai Zsinagógában is fiatalokkal foglalkoztok?

Igen is, meg nem is. Egyrészt én vagyok a felelőse a kisgyerekek sábeszi programjának péntek esténként 18:30-tól – ilyenkor Lévi a nagyobb gyerekek figyelmét köti le, amíg szüleik imádkoznak. Másrészt női klubot is tartok, minden hónap utolsó szombatján Óbudán. Ünnepekkor is igyekszünk arra fókuszálni, hogy családi programokat készítsünk elő, ilyen volt például az elő-hanukai rendezvényünk, amit közösen szerveztünk Erdős Judittal (az EMIH vezető rendezvényszervezője). Egyszerre sütöttek fánkot a gyerekek és a szülők is. Nagyon jó volt a hangulat. Egyébként ha valaki szeretne itt lenni a gyermekével a programokon sábesz alatt, szeretettel várjuk. 

 

 

Hogyan lehet jelentkezni a női klubba?

Havonta egyszer vannak ezek az előadások szombat reggelente, bárki csatlakozhat aki eljön az Óbudai Zsinagógába. Rengeteg különböző témát érintünk, a női életről beszélgetünk, ösztönözzük, bátorítjuk egymást, szóval ez nemcsak egy sima óra, hanem egy interaktív, külön az egyénre is figyelmet szentelő program. 

Belerázódtatok már az itteni életbe?

Igyekszünk… Magyarország totálisan más, mint amit megszoktunk Amerikában, vagy én Kanadában. A férjem alaszkai, én meg Montréalban nőttem fel. Néha igazi kihívásnak tűnik megtanulni egy új nyelvet, kultúrát, de ezt abszolút ellensúlyozza, hogy a közösség nagyon segítőkész, mindenki kedves és folyamatosan új barátokat szerezünk. Célunk, hogy erősítsük az itteni zsidó közösséget, tanítani szeretnénk, segíteni az erre rászorulóknak. Ezt például hanuka alatt már meg is tehettük, hanukiákat osztottunk azoknak, akiknek szükségük volt gyertyatartóra az ünnep alatt. 

Mikor lesztek legközelebb Óbudán?

Most pénteken is ott leszünk, sőt, mostantól minden pénteken részt veszünk a sábeszi programokban, úgyhogy jöjjön mindenki, aki szeretné velünk tölteni a szombatot. Izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket. 

Chájá New Yorkban született, azonban Montrealban nőtt fel. Mindig fontos szerepet töltött be az életében a Chábád és a közösség, ezáltal volt lehetősége bejárni a világot, miközben ifjúsági vezető és táborvezető is volt az éppen aktuális helyszínen. Lévi onnan jött – ahol „doktor Joel Fleischman ” is tevékenykedett – Alaszkából. Szülei a Rebbe első alaszkai küldöttei voltak. 

 

Új tagokkal bővült az AlefKids

Lévi és Chá­já Greenberg az AlefKids csapatát erősítik és szombatonként Óudán is készítenek programokat.