Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Meglepő győzelemsorozatot aratott az izraeli baseball válogatott. A csapat először vett részt világversenyen, ahol legyőzte a dél-koreai, a kínai és a holland csapatot. Vasárnap, purim napján a nagyon erős csapatnak tartott Kubát is legyőzték 4:1-re. Izraelben szinte teljesen ismeretlen a baseball, mindössze ezer játékos él az országban, többségük amerikai bevándorló. A csapatnak még igazi baseball pályája sincsen, Modiinban gyakorolnak egy focipályán. Amíg az Egyesült Államokban sokat foglalkoztak a teljesen esélytelennek gondolt csapat teljesítményével, addig Izraelben nem is közvetítették a győztes meccseket. A csapat tagjai remélik, hogy a győzelmek egy kicsit a baseballra irányítják az izraeliek figyelmét, és népszerűbbé válik a sport. A csapat kabalafigurája “Mensch on the Bench”, egy vallásos zsidót formázó bábu lett, mely “ismertebb lett, mint bármelyik játékos, de ez így van rendjén, végtére is ez egy csapatsport” – mondta Margo Sugarman, az Izraeli Baseball Szövetség elnöke.

Mensch on the Bench

Szabadlábon a gyilkos

20 év börtönbüntetés után szabadon engedték azt a jordániai katonát, aki 1997-ben tüzet nyitott egy, az izraeli-jordán határ közelében kiránduló, iskolás lányokból álló csoportra. A merényletnek hét halálos áldozata és számos sebesültje volt. A gyilkos labilis lelkiállapotára hivatkozva nem szabtak ki halálbüntetést, helyette életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, mely Jordániában 20 évet jelent. Ahmed Dahamszét hazatérte alkalmából hősként ünnepelték falujában.

Jáfá Sukrun, a gyermekeket kísérő tanár, aki maga is súlyosan megsebesült a támadás során, elkeseredve vette tudomásul a hírt. “Ma reggel értesültem a szabadon engedésről. A purimi ünnepi hangulat nyomban elszállt. A jordán kormány nem értesített bennünket, éjjel engedték szabadon. A múltban többször próbálták elérni a szabadon bocsájtását, de mi mindig felvettük a harcot, és sikerült elérnünk, hogy börtönben maradjon. Éppen ezen a héten emlékeztünk meg a terrortámadás huszadik évfordulójáról. Számomra és a gyászoló családok számára még mindig friss az emlék, mintha tegnap történt volna. Három lány az áldozatok közül az én osztályomba járt. Minden reggel látom a fényképüket, amikor belépek az iskolába. Igyekszünk megőrizni őket az emlékezetünkben, nemrég egy ösztöndíjat is alapítottunk az emlékükre. Azt követeljük az izraeli kormánytól: érje el, hogy a gyilkos visszakerüljön a rácsok mögé, és soha többé ne engedjék szabadon.”

A meggyilkolt iskoláslányok szülei a szabadonbocsátás ellen tüntetnek

Kiutasított lázító

Alig egy héttel azután, hogy a Kneszet elfogadta azt a törvényt, mely megtiltja az Izrael elleni bojkottot hirdető, vagy a zsidó állam létjogosultságát megkérdőjelező külföldiek belépést az országba, már alkalmazták is az új rendelkezést. Vasárnap este megtagadták Hugh Lanning belépést Izraelbe, és a repülőtéren azonnal felültették egy Londonba induló repülőgépre. Lanning ismert Izrael-ellenes aktivista, korábban a zsidó állam gazdasági, kulturális és akadémiai elszigeteléséért küzdő és a Hamasz terrorszervezettel baráti viszonyt ápoló Palesztin Szolidaritási Kampány elnöke volt.

“Azoknak, akik Izrael ellen küzdenek, meg kell érteniük, hogy megváltozott a helyzet. Egyetlen normális ország sem engedi, hogy a legitimitását tagadó és az elszigeteléséért harcoló szervezetek tagjai lépjenek a területére.” – nyilatkozta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter. A kitiltás hatására a londoni izraeli nagykövetség közleményt adott ki: “Lanning a Hamasz vezetőivel tart fenn kapcsolatot . A Hamaszt, melynek kiáltványa a zsidók meggyilkolására szólít fel, az Európai Unió országaiban a terrorszervezetek között tartják nyilván. Izrael békés megoldásra törekszik a palesztinokkal. Nem engedhetjük, hogy a szélsőséges nézeteket vallók Izraelben terjesszék a gyűlöletet.”

Hugh Lanning Hamassz vezetők gyűrűjében

Megila a közösségben

Megilá báKehilá, azaz megila a közösségben címmel Izrael 400 településén tartottak nyilvános Eszter könyve felolvasást purim ünnepén a Cohár szervezet önkéntesei. A közösségi házakban és sportcsarnokokban tartott felolvasások elsősorban azokat a nem vallásos embereket célozták meg, akik nem járnak zsinagógába, de nyitottak a zsidó hagyomány megismerésére. Idén számos tűzoltó állomáson is tartottak felolvasást, kifejezve nagyrabecsülésüket a tűzoltók felé.

“Purim egy olyan ünnep, mely a társadalom minden rétegét megmozgatja, vallásosságuktól függetlenül. Ez egy jó lehetőség, hogy minél több izraelivel ismertessük meg saját vallásának és népének hagyományait.” – mondta a programot szervező Dávid Sztáv rabbi.

A merénylet helyszíne

A nagy biztonsági készültséggel megtartott purimi mulatságok az egész országban békében zajlottak le, amit azonban vasárnap hajnalban egy jeruzsálemi merénylet zavart meg. Az óváros egyik bejáratánál, az Oroszlános Kapunál késsel támadt két rendőrre egy terrorista. A két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, a támadót lelőtték. A 25 éves merénylő a főváros Dzsábel Mukáber negyedéből érkezett. Ez a városrész a Hamasz mozgalom jeruzsálemi főhadiszállása, számos merénylő származott innen az elmúlt időszakban.

A miniszterelnök sem hagyta ki a megila-olvasást