Izraelben (közelebbről Hadera, Beer-Seva és Bnéj-Brák városában) egy hét leforgása alatt három gyilkos merényletet követtek el arab terroristák és az izraeli biztonsági szolgálat további támadásokat hiúsított meg. A szörnyű támadások összesen 11 ember életét követelték és több sebesültet ápolnak kórházban. A merényletek az egész országot megrázták. Sokan attól tartanak, hogy a hamarosan kezdődő, egy hónapon át tartó muszlim ünnep, a rámádán – a sokéves tapasztalatoknak megfelelően – az erőszak fellángolását hozza magával.

„Mindenkinek van miben fejlődnie” – Gerson Edelstein rabbi arra ösztönöz mindenkit, hogy legyen jobb ember, ezt a választ adják a zsidók a merényletekre, tudósít az Arutz7.

A nemrégiben elhunyt Chájim Kanyievszki rabbi utódaként a háredi közösség litván ágát vezető, 99 éves Gerson Edelstein rabbi a véres eseményekre reagálva a következőket mondta:

„Zsidókat öltek meg… Vajon miért történt mindez hirtelen? Talán azért, mert Chájim [Kanyievszki] rabbi halálával hiányoznak az érdemeink? Elveszítettünk egy igaz embert.”

A kérdésfeltevések mellett gyakorlati tanácsot is adott:

„Mit kell tehát tennünk? Mit kell erősítenünk? Három dolgon áll a világ: a Tórán, az istenszolgálaton és a jó cselekedeteken… Minden egyes zsidónak vannak kötelességei, melyekben fejlődhet, legyen az Tóra [a benne foglalt parancsolatok teljesítése], istenfélelem, jó jellemvonások vagy erkölcsi tartalmú írások tanulmányozása.” Edelstein rabbi hozzáfűzte: „Egy nemzedék bűnéért az igaz emberek bűnhődnek azért, hogy érdemeket juttassanak az adott nemzedéknek”.

A gyakorlati tettek mellett a zsidóságban nagy hangsúly jut a spirituális erőknek is. Ahogy az év legszentebb napján, jom kipurkor mondjuk: a megtérés, az imádkozás és az adakozás megváltoztatja a rossz ítéletet. Mondjunk el egy zsoltárt, adjunk cedákát (adományt), figyeljünk oda, hogy még nagyobb pontossággal tartsuk be a micvákat és ez – természetesen a tettekkel együtt – meghozza majd a változást.

Beszorot tovot, csak jó híreket kívánunk!