Interjú Erdős Judittal, az Óbudai Catering vezetőjével a peszáchi szédervacsorák kapcsán

 

– Milyen érzés túl lenni a peszáchi nagy terhelésen?

– A nagy hajtáson az 5500 adag étel elkészítésével és kiszállításával már tényleg túl vagyunk, de az ünnep után hátravan még a hétköznapi kóser konyha visszaköltöztetése a zsinagógába. Idén ugyanis úgy oldottuk meg, hogy ne legyen szünet a hétköznapi ebédrendelések teljesítésében a Peszách előtti 10 napban, hogy amíg az Óbudai Zsinagóga konyháját chámecmentesítettük, addig a Maimonidész Gimnázium konyháját vettük igénybe és ott főztünk.

– Mikor kezdtétek az előkészületeket?

– A több ezer négyzetméteres zsi­nagógát március 1-jén kezdtük el kita­ka­rítani hat emberrel. Különböző tisztítógépeket béreltünk, melyekkel minden zeg­zugát kitakarítottuk ennek az óriási térnek. Március 8-ától pedig csak a konyhát kaseroltuk rituális felügyelet mellett. Volt olyan időszak, amikor a nyolc fős konyhai személyzet egy-egy mesgiáchhal, két műszakban, párhuzamosan főzött a Maimonidészben hétköznapra és a széderre a zsinagógóga peszáchi konyhájában.

– Hogyan segítette az Óbudai Catering a Peszách könnyebb megtartását a közösségnek?

– Idén is kétféle menüvel készültünk, a vacsorák mellett pedig a szédertál kellékeit is meg lehetett rendelni. De vállaltuk, hogy az ajándék maceszcsomagokon felül is biztosítunk smúre maceszt és további gépi maceszt is. Akik tőlünk rendelték a peszáchi vacsorákat, azoknak mi szállítottuk ki az EMIH által biztosított ajándék maceszcsomagokat is.

– Kik rendeltek? Hogyan változott a rendelési kedv az elmúlt egy évben?

– Sajnos már tavaly ilyenkor is COVID-járvány volt, és akkor kezdtük el az ételki­szál­lítási akciónkat, pont a szé­dervacsorákkal. A meg­rendelőink a száma idén­re megháromszorozódott. Összesen 800 csomagot vittünk ki, ami az EMIH sikeres peszáchi kam­pányának is köszönhető, mely az Óbudai Catering szolgáltatását is hirdette.

– Tavalyhoz képest hogy értékeled a mostani teljesítményeteket? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

– Az előző évhez képest a legnagyobb próbatételt a 400 címre va­ló kiporciózás jelentette, melyhez mintegy 6000 do­bozt használtunk fel. Igyekeztünk figyelni a környezetvédelemre is, így például 100%-ban újrahasznosított műanyag tá­rolókat és papírtáskákat használtunk. Végül az erev Peszách előtti pénteken minden megrendelőnknek eljuttattuk az ételeket.

A csapat nagy izgalmak és terhelés mellett is fegyelmezetten dolgozott, mindenki magáénak érezte a feladatot, hogy ez egy fontos küldetés. Elégedett vagyunk az idei teljesítményünkkel, és a zsinagógákból és egyéni megrendelőinktől érkező visszajelzések is dicsérnek minket.

– Mit üzensz az olvasóknak?

– Először is nagyon jó egészséget kívánok nekik. Kitartást, hogy mielőbb túl legyünk ezen a megerőltető járványidőszakon. Köszönöm szépen a bizalmat, hogy ilyen nagy számban rendeltek tőlünk, és mint az Óbudai Catering vezetője, a továbbiakban is arra biztatok mindenkit, hogy aki segítségre szorul, nehézsége adódik, forduljon hozzánk bátran, és mi igyekezni fogunk könnyíteni a gondon!