Alulról induló összefogással 1,4 millió sékelt (több, mint 100 millió forintot) gyűjtöttek össze izraeli polgárok egy súlyosan sérült izraeli háborús hős házának átépítésére. A kormány korábban elutasította a család megsegítését, arra való hivatkozással, hogy egy olyan településen laknak, ahol nemzetközi nyomásra építési tilalom van érvényben.

Jehuda Jicchák Hájiszráeli több mint egy évig feküdt kómában a 2014-es gázai hadműveletet követően. Ugyanabban az összecsapásban sérült meg, melynek során Hádár Goldin tiszt holttestét a Hámász elrabolta, illetve melyben két másik katona is életét vesztette. A kétgyermekes apát (második gyermeke abban az időszakban született, amikor még kómában feküdt) azóta is kórházban ápolják.

A kómából való csodás felébredése óta az elmúlt hónapokban folyamatosan javul az állapota, de még hosszú és fájdalmas rehabilitáció áll előtte. Mostanra elérkezett az idő, hogy visszatérhessen a Jeruzsálemtől északra fekvő, Ofrában található otthonába.

Ehhez azonban át kellene alakítani a lakását. Míg az állam általában fedezi a mozgássérültté vált veteránok ilyen jellegű – igencsak magas – kiadásait, az ő esetében visszautasította ezt, az említett indokra hivatkozva. Ez a határozat nehéz helyzetbe hozta a családot, mivel még a töredékét sem birtokolják a mintegy 600 ezer sékelre (43 millió Ft) tehető kiadásoknak.

A miniszterlenök és a védelmi miniszter
A miniszterlenök és a védelmi miniszter
Mivel nem tudták, kihez forduljanak segítségért, boldogan vették tudomásul, hogy a cionista My Israel (Az én Izraelem) nevű csoport online adománygyűjtő akcióba kezdett a javukra. Arra azonban nem számítottak, hogy mindössze néhány nap leforgása alatt a szükséges összegnek több mint kétszerese gyűlik majd össze a bőkezű adományozók jóvoltából. A gyűjtés az előre meghirdetett időpontig folytatódik. A befolyt összegből nemcsak az átalakításra futja, de a család egyéb költségeit is fedezni tudják majd egy darabig.

Érdekesség, hogy az adományozók között nemcsak a vallásos cionista mozgalom tagjai találhatók meg, hanem például az ellenzék feje, a baloldali Cionista Uniót vezető Jicchák Herzog is adakozott 1000 sékelt az egész országot megmozgató ügy érdekében.

A család néhány nappal ezelőtt megható videofelvételt adott ki, hogy megköszönjék Izrael népének segítségét. Egyben azt is bejelentették, hogy csak akkor nyúlnak az összegyűlt összeghez, ha megkapják a szükséges építési engedélyeket.

Ofra házai
Ofra házai
Az ügy azonban itt nem ért véget, mivel akkora visszhangja volt az egész társadalomban, hogy a kormánynak is feltétlenül lépnie kellett valamit. Netánjáhu felszólította a frissen kinevezett Ávigdor Liberman védelmi minisztert, hogy sürgősen találjon megoldást a jogi problémák áthidalására:

„Jehuda Jicchák Hájiszráeli őrmester két évvel ezelőtt életveszélyesen megsérült a gázai hadműveletben. Súlyos fejsérülést szenvedett az agyáig hatoló repeszektől a Ráfiáchnál folyó, heves harcok során…Az állapota javult, de az út a teljes felépülésig még hosszú… Megindító az izraeli társadalom széles spektrumát képviselő polgárok lenyűgöző mértékű adománygyűjtése, ami az izraeliekben mélyen gyökerező, kölcsönös felelősségvállalásról tanúskodik, mely legerőteljesebben akkor nyilvánul meg, ha egy népét védő katona sérül meg.” A miniszterelnök ezután elrendelte, hogy ahogyan csak jogilag lehetséges, támogassák a Hájiszráeli családot. „Az állami hivatalok feladata, hogy a jog adta kereteken belül biztosítsák, hogy Jehuda minden szükséges segítséget megkapjon.”

Válaszul Liberman bejelentette, hogy a szükséges átalakításokat haladéktalanul engedélyezik, és a család megkapja az ilyen esetekben szokásos támogatást mind a kormánytól, mind a hadseregtől.

Forrás: Arutz7 JP