Az a cél, hogy minden változatlanul maradjon a barakkokban, melyek máig őrzik 1.1 millió ember meggyilkolásának szörnyű emlékét.

“Az Auschwitz-Birkenaui Múzeum történetében ez a legnagyobb állapotmegőrző projekt” – nyilatkozott nemrég az intézmény szóvivője, Pawel Sawicki a médiának azokról a munkálatokról, melyeket az egykori haláltábor helyszínén végeznek.

“A barakkok restaurációja lényegesen más bánásmódot igényel, mint például egy templomé. Ott az a cél, hogy az eredeti, legszebb állapotába kerüljön vissza az épület” – mondta Ewa Cyrulik, a projekt egyik vezetője. “Itt pedig az a cél, hogy mindent változatlanul hagyjunk. A legnagyobb elismerés számunkra az, ha valaki nem lát majd változást a restauráció után” – tette hozzá.

Szakemberek beszámolói szerint a Birkenauban található épületek különösen nagy óvatosságot igényelnek a barakkok vékony falai és nehéz tetőszerkezetei miatt. A felújítás alatt lévő épületeket 12 méter magas sátorponyvával fedik be a munkálatok idejére és csak a teljesen menthetetlennek bizonyuló elemeket cserélik ki.

“Szemmel láthatóan másnak kell lennie annak, amit lecserélünk annak érdekében, hogy ne keverjék össze az eredetivel” – mondta Cyrulik a Ynetnews helyszíni tudósítójának egy, a környezetéhez képest feltűnően más színű elemre mutatva.

A projekt keretein belül összesen 45 téglaépületet restaurálnak Birkenauban, a felújítás még egy évtizeden át fog tartani. A munkálatok költsége közel 12 millió zlotyi (körülbelül 2.7 millió euró), melyet az Aushwitz-Birkenau Alapítvány finanszíroz. A tábor megóvásáért felelős szervezet a 2009-es megalapítása óta a legtöbb támogatást Németországtól, az Amerikai Egyesült Államoktól, Lengyelországtól, Franciaországtól és Ausztriától kapta.

 

zsido.com