Jordániai diákok ismerkedtek Izraellel

Egy csoport jordániai egyetemista érkezett izraeli látogatásra a Regionális Együttműködés Minisztériuma és a Tel-Aviv Egyetem meghívására. A látogatók találkoztak a drúz származású Ájub Kárá miniszterhelyettessel és a minisztérium arab államtitkárával, Hásem Huszeinnel. A programot támogatta az ámmáni Izraeli Tanulmányok Központja is.

A diákok egyhetes tartózkodásuk alatt meglátogatták Izrael fő nevezetességeit, megismerték Jeruzsálemet, Tel-Avivot és megtekintették a két ország határán, a Jordán völgyében létesített izraeli-jordán közös projekteket.

A jordániai egyetemisták meglepetten fedezték fel az általuk teljesen másképpen elképzelt Izraelt. Egyikük így nyilatkozott: „Ha négy nappal ezelőtt valaki megemlíti nekem Izraelt, rögtön félbe hagyom a beszélgetést. Most már azonban tudom, hogy mindaz, amit korábban mondtak nekem erről az országról, nagyon távol áll a valóságtól. Hihetetlen, de ebben a négy napban csupán egyetlen katonával találkoztam. Eddig biztos voltam benne, hogy Izrael olyan, mint egy hatalmas laktanya.” Egy másik diák elmondta, hogy miután megosztotta az utazás során készült képeit a Facebookon, rögtön több száz pozitív visszajelzést kapott jordán ismerőseitől.

Hásem Huszein államtitkár közölte, hogy mindent megtesz, hogy a jövőben minél több jordán egyetemista kaphasson izraeli vízumot, hogy részt vehessen hasonló tanulmányi kirándulásokon. Ájub Kárá miniszterhelyettes szerint a hasonló programok nagyban hozzájárulnak a két ország közötti kapcsolat elmélyítéséhez. „Izrael a legfontosabb partnerei között tartja számon a Hasemita Királyságot. Már most is számos területen működünk együtt sikeresen. Ilyen például a mezőgazdaság, vagy a gazdasági és az infrastrukturális fejlesztési programok” – tette hozzá.

Forrás: Arutz7