Átfogó tanulmány készült, amey összehasonlítja az OECD többi országának oktatási rendszerét az izraelivel.

A tagországok átlagához képest az izraeli termékenységi ráta magas, statisztikailag egy anyára 3,1 gyerek jut, míg a többi helyen 1,6. Izraelben a négy évesnél fiatalabb gyerekek aránya is magasabb, majdnem kétszerese az OECD-ben mért átlagnak, 10,3 százalék. A szülés utáni szabadság rövidebb Izraelben, viszont erre az időre a teljes fizetés jár, ellentétben más tagországok gyakorlatával. Fontos körülmény, hogy a szülés után az anyák hamarabb visszatérnek dolgozni és nagyobb arányban, mint máshol – olvasható a jpost.com összefoglalójában.

A Taub Center kutatója Dana Vaknik szerint az izraeli gyerekek hetente 30-40 órát töltenek a koragyermekkori oktatásban, más adatok szerint ez az 50 órát is eléri. Ez nagyon magas más OECD-államokhoz képest. A kérdés, a minőség, amit a cikk szerint leginkább a gyermekek és a szakemberek száma, azok képzettsége és az oktatás egyéb feltételei határoznak meg. Az általa elemzett adatok szerint a helyzet nem minden területen jó: a héber és arab nyelven oktató intézményekben egyaránt 50 százalékkal több gyerek van, viszont 23 százalékkal kevesebb pedagógus, mint például Dániában, Németországban, Törökországban vagy Dél-Koreában (2018-as TALIS-felmérés adatai).

A végzettséget tekintve viszont Izrael áll jobban, ezen az oktatási szinten a gondozó személyzet 95 százalékának van felsőfokú képesítése, az asszisztenseknél ez 70 százalék (utóbbiaknál a vizsgálatban szereplő többi ország átlaga 25 százalék). A tanulmány szerint ez a néhány kezdeti év nagyban meghatározza a gyermekek későbbi helyzetét az oktatásban. Izrael ebből a szempontból jól teljesít: az alacsonyabb jövedelmi hátterű családokból érkező gyerekek 87 százaléka kerül be a rendszerbe (több mint két évre), nem sokkal elmaradva a jobb helyzetből indulók 94 százalékától.

zsido.com