A Manchesteri Zsidó Múzeum 2,9 millió fontos (nagyjából 1 milliárd forintos) támogatást kap a hagyományosan közcélokat szolgáló nemzeti lottóalapból.

A teljes fejlesztés 5 millió fontot tesz majd ki, melynek során megduplázzák az intézmény nagyságát. Új bemutatóterek, oktatást szolgáló helyiségek, boltok és kávézó lesz a kibővített, történelmi épületben – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A zsinagógát is magában foglaló épületegyüttes egészét felújítják a bővítéssel párhuzamosan, a terveket a város önkormányzata is jóváhagyta, a teljes projekt várhatóan 2020-ra készül el.

A múzeum épülete a XIX. század építészetének rendkívüli darabja, valamint a város legrégebbi zsinagógája – mondta Nathan Lee a finanszírozó lottóalap illetékese. Az a cél, hogy visszatérjen az élet az épületbe – mondta Lee.

A múzeum 30 ezer tárgyat kezel, köztük személyes tárgyakat, leveleket, fényképeket, vagy a nácik elől Nagy-Britanniába menekített Tóra tekercset. Ezek az emlékek segítenek megismerni a nagyváros zsidó közösségének történetét, de beszél a zsidóságról tágabb értelemben is, beleértve az identitást és a holokausztot is. 

Kép: jewish-heritage-europe.eu