Miközben a világ a gázai konfliktus aktuális fejleményeit követi, a hírek pedig leginkább arról szólnak, mennyi ideig tart majd az egyes lapok által már “szürreálisnak” nevezett újabb fegyverszünet, kevesebb figyelmet kapott az a hír, hogy a ciszjordániai (nyugati parti) területeken is fokozódott a terrorveszély: az elmúlt hetekben Gus Ecion térségében, Betlehem közelében arab terroristák folyamatosan kövekkel és molotov-koktélokkal támadtak izraeli autókat és buszokat.

Ebben önmagában még kevés meglepő lenne, ám a hírnek az ad különös jelentőséget, hogy a gázai eseményekkel párhuzamosan az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja (amely a Palesztin Hatóság (PH) “mérsékeltnek” tartott politikai szervezetének, a Mahmúd Abbász vezette Fatah-nak a katonai szárnya) nyíltan kijelentette, hogy fokozza terrortámadásait Izrael ellen. Márpedig a PH-t június óta, egy, a 2007-es belviszályt felülíró sajátos hatalomtechnikai paktum megkötése óta a Fatah és a Hamász közösen igazgatja, nem igaz már tehát az a korábbi “munkamegosztás”, miszerint csak Gázában uralkodnak terroristák, a PH továbbra is az Izraellel való békés együttélés híve. Gázában ugyan továbbra is feszült belharcok jellemzik a Fatah és a Hamász viszonyát, ám a Brigádok bejelentése azt is jelentheti, hogy Európának újra kell értékelnie a PH támogatásának eddigi módját.

Ugyanez vonatkozik természetesen Amerikára is, ahol főként Rand Paul szenátor követeli hangosan a képviselőháztól a PH támogatásának beszüntetését. Az Egyesült Államok évente mintegy 400-500 millió dollárral segíti a palesztinokat, elvileg humanitárius és infrastrukturális célra, a zsúfolt gázai övezetet sújtó izraeli és egyiptomi blokád hatásainak enyhítésére, ám az elmúlt évek bebizonyították, hogy az amerikai és európai adófizetők pénzét leginkább a Hamász terror-struktúráinak építésére, Izrael területére is benyúló földalatti alagutakra, rakéták és más fegyverzet iráni és szíriai beszerezésére, és Izrael- illetve zsidóellenes propagandára fordították.

Ami az európai támogatásokat illeti: nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság és a Tanács illetékesei, a tagállamok szakpolitikusai, akik maguk is terrorszervezetként tartják számon a Hamászt, ismerik az Európai Számvevőszék tavaly év végi, 14/2013. sz. különjelentését, amely pedig világosan leírja: az uniónak az elmúlt években “alig volt lehetősége” ellenőrizni a közel 700 milliárd forintnyi uniós támogatások felhasználását. Csak egyetlen példa az európai közpénzek felhasználásáról: “az ellenőrzés megállapítása szerint a Gázában uralkodó politikai helyzet miatt számos gázai köztisztviselő úgy kap fizetést, hogy nem jár munkába, tehát nem nyújt közszolgáltatást.” Az ügyről a Hetek című lap közölt terjedelmes beszámolót, megemlítve egy jellemző esetet: “Néhány évvel ezelőtt a ciszjordániai Jerikóban járva egy olyan tájékoztató füzetet kaptunk a helyi turisztikai irodában, amely hősként írt az izraeli civilek ellen támadó merénylőkről, akik a ‘megszállás’ ellen harcoltak, miközben Izraelt rasszista, neonáci latorállamként mutatta be. A kiadvány impresszumában ez állt: ‘Készült a német kormány és az Európai Bizottság támogatásával.’)”

Az interneten egyébként jelenleg két petíció követeli a palesztin terrort támogató pénzutalások befagyasztását: egy magyar nyelvű, amely az Európai Bizottságot szólítja meg, és egy amerikai, amely a PH-t Izrael démonizálásával, Izraellel szembeni gyűlöletkeltéssel és a terrorizmus dicsőítésével vádolja.