A Somronban fekvő Elkáná településen új zsinagógát építenek. A költségeket magánadományokból fedezik. A pénz egy része szokatlan módon Gázából, illetve a Palesztin Hatóság területén élő araboktól érkezett.

A zsinagógát egy terrortámadásban megölt elkánái lakos, Reuvén Schmerling emlékére építik. Schmerlinget 2017 októberében gyilkolta meg két, Dzseninből érkezett arab merénylő, akik áldozatuk vállalatánál dolgoztak az izraeli Kfár Kászemben. A támadás éppen Schmerling 70. születésnapján történt, szukot beköszönte előtti napon. Az arabok először brutálisan megverték, majd megkéselték a férfit.

Miután Schmerling nem tért haza az üzemből, fia, a szintén Elkánában élő Sáj érte ment. Apját kritikus állapotban találta, a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A férfi halála az egész települést megrázta. Schmerling Elkáná alapítói közé tartozott és gyakran vállalta a kántori feladatokat a helyi Moreset Jiszráel zsinagógában. A család és a közösség úgy érezte, hogy egy új zsinagóga alapításával tisztelhetnék meg leginkább az elhunyt emlékét, így gyűjtésbe kezdtek. A zsinagóga a település Risonim negyedében áll majd, ahol a gyorsan növekvő lakosság miatt elengedhetetlenné vált egy nagyobb épület felépítése.

A cél egymillió sékel (76 millió Ft) összegyűjtése, melyhez a Jgive weboldalt veszik igénybe. Jelenleg a szükséges összeg háromnegyede gyűlt már össze.

Az adományok többsége természetesen izraeli zsidóktól érkezett, azonban gázai és somroni arabok is adakoztak. A múlt héten egy tehetős gázai üzletember utalt át több ezer sékelt, aki régi barátságukkal indokolta felajánlását. „Reuvénnek tiszta szíve volt, semmilyen rosszindulat nem volt benne. Mindenkit szeretett. Még a kilencvenes években ismertem meg. Akkoriban Kínából importáltam árut, és üzleti kapcsolatban kerültem vele. Jó ember volt. Rémisztő, hogy mit tettek vele. Ha több olyan ember lenne, mint amilyen Reuvén volt, már régóta békében élnénk” – mondta a neve elhallgatását kérő férfi.

Schmerling családtagjai elmondták, hogy számtalan telefonhívást kaptak Reuvén arab barátaitól és munkatársaitól, akik részvétük kifejezése mellett adakoztak is a zsinagóga felépítésére.

Sáj, az áldozat fia elmondta, hogy egyáltalán nem lepődött meg ezen. „Apámnak mindig voltak arab barátai. Szerették és becsülték őt, ezért nem lepett meg minket, hogy annyian telefonáltak Gázából és környékbeli arab településekről, hogy az együttérzésükről biztosítsanak bennünket.”

Az jóindulatú adományozók mellett az elfogott gyilkosok is kénytelenek fizetni a Schmerling családnak. A 19 és 20 éves merénylőt a napokban ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre a bíróság, továbbá 258 000 sékel (20 millió Ft) kártérítés megfizetésére kötelezte őket. Az ítéletet követően az áldozat özvegye levelet írt a bírónőnek:

„Szeretett férjem, ez a nagyszerű és vidám ember, már sohasem térhet vissza. A terroristák, egy 19 és egy 20 éves palesztin, azért jöttek Izraelbe, hogy brutálisan megöljenek egy zsidót. Ez volt az egyetlen céljuk. Az izraeli jog szerint életfogytiglani szabadságvesztés vár rájuk. Én azt kérdezem: Valóban így lesz? Vajon hogyan változnak majd a feltételek? Hiszen ismerjük a szörnyű realitást: idővel az államelnök csökkenti majd a büntetésüket, és egyszer kiengedik őket. Akkor negyven év körüliek lesznek, még mindig fiatalok, az élet ott áll majd előttük. És velünk mi lesz? Tőlünk elvettek egy életet, és az soha nem tér már vissza közénk.”

Reuvén Schmerlinget felesége, négy gyermeke és 19 unokája gyászolja.

zsido.com

Forrás: Arutz7