A parklandi iskolai lövöldözés hét zsidó túlélője is megjelent a Chábád Lubavics mozgalom CTeen ifjúsági szervezetének éves konferenciáján New York-ban.

A rendezvényen több ezer zsidó középiskolás diák vett részt. A CTeen ifjúsági mozgalomnak – melynek célja az, hogy minél több zsidó fiatallal ismertesse meg a zsidó hagyományokat, és hozza őket közelebb őseik hitéhez – nagyjából százezer tagja van világszerte, és Parkland környékén, Dél-Floridában nyolc részleget üzemeltetnek.

A lövöldözés túlélői, akik most jelen voltak a konferencián, már korábban is részt vettek a helyi Chábád által rendezett eseményeken, és azt mondták, hogy hálásak voltak a lehetőségért, hogy gyászoljanak és egyben megnyugvásra is leljenek.

„Mindannyian jobban érezzük magunkat, mivel más tizenévesekkel voltunk együtt, akik támogattak minket” – mondta a 14 éves Marc Susskind. „Odafigyeltek ránk, sosem hagytak egyedül.”

A konferencia résztvevői szombat este a szombat kimenetelét jelző hávdálá szertartás után egy perces csenddel emlékeztek a meggyilkolt diákokra a Times Square-en. A lövöldözésben életét vesztett tizenhét ember emlékére egy tóratekercset is befejeztek ezen az estén. Az utolsó betűk megírásával számos új CTeen küldöttet, támogatókat és a lövöldözés túlélőit is megtisztelték. A Times Square-en tartott ünnepség védnöke az énekes Yoni Z volt, és fellépett két híres énekes, Nissim Black és Gad Elbaz is.

A következő napon az ifjúsági szervezet tagjai új kampányba fogtak: a lehető legtöbben teljesítsenek egy parancsolatot, vagyis micvát a meggyilkolt fiatalok emlékére. A csoport arra is felszólított iskolákat, hogy a nap elején tartsanak egyperces csendet az elhunytak emlékére.

A micva kampány, valamint az állami iskolákban tiltott imádkozás helyett tartott egyperces csend régi Chábád-ügy. A mozgalom gyakran ösztönöz arra nem-vallásos zsidókat, hogy tartsanak meg néhány egyszerű zsidó szokást, például gyújtsanak szombati gyertyát, vagy rakjanak tfilint (imaszíjakat) egy-egy tragédiára adott válaszként.

Mendy Kotlarsky rabbi, a CTeen elnöke azt mondta, hogy a csoport igyekszik elkerülni az olyan jellegű politikai kérdéseket, mint például a fegyverek betiltása, de ugyanakkor elismerte a parklandi diákok aktivista munkájának erejét: „A tizenévesek a ma vezetői, nem a holnapé”- jelentette ki. – „Sokan közülük tudatosították ezt. A parklandi esemény olyasmi, ami ezt a nemzeti színpadra emelte. A tizenéveseknek talán nagyobb lehetőségük van arra, hogy megmozgassanak másokat, mert sokan figyelnek rájuk, és látják, mit tesznek.”

A 2500 résztvevőt vonzó CTeen konferencián jelen levő diákok közül sokan azt mondták, hogy a március 24-re Washingtonba szervezett felvonuláson is ott lesznek. Ám a parklandi túlélőknek ez a konferencia önmagában is rengeteget adott: „Mindenki tud az esetről, és mindenki segített az újrakezdésben.”- mondta a 15 éves Maverick Reynolds, aki egy tanteremben bujkált, míg a lövöldözés zajlott. „Tudtuk, hogy az egész valódi, és nagyon félelmetes volt.”

zsido.com

Forrás: Arutz7