A múlt héten koronavírus fertőzésben elhunyt Shimshon Weiner rabbi, akinek utolsó kívánságából egy valóságos cádik képe bontakozik ki.

Ráv Shimshon Weiner a jeruzsálemi Rámat Slomó negyed egyik kiemelkedő alakja volt, aki az elmúlt negyven évben minden sábeszkor elgyalogolt az otthonától mintegy négy kilométerre álló Siratófalhoz. Ha csak otthon volt, télen, nyáron, esőben és tűző napsütésben is eljárt a Kotelhez, még idősebb korában is. Jámborságát örökölte Ráv Shimshon fia, Akiva is, aki a Taharas haMishpacha („családi tisztaság”) Központjának a vezetője, mely alapítvány Izraelben már több száz mikvét épített vagy állította vissza a kóser állapotát egy használaton kívüli rituális fürdőnek.

Habár Ráv Weinernek erős szervezete volt, a múlt héten a koronavírus legyőzte a 82 éves embert. Utolsó kívánsága lányához az volt, hogy egyenlítse ki az Or Yosef-nál a számláját. Mivel a lány nem értette a kérést, anyjától érdeklődött, hogy tud-e valamilyen kiegyenlítetlen számláról. Az özvegy felidézte, hogy a férje, a halála előtt egy héttel az Or Yosef-ben volt, és amikor hazaért, akkor mondta neki, hogy szerinte a számláján hibáztak és ő 10 sékellel (897 forintnak megfelelő összeggel) kevesebbet fizetett, de az asszony azt gondolta, hogy férje ezt már rendezte.

Utólag megtudták, hogy Ráv Weiner a halála előtti órákban még nyolcszor tárcsázta az Or Yosef-et, de mindhiába, mert nem vették fel. „Érezhette, amit mi még nem tudtunk akkor, hogy ez volt az utolsó órája a földön.” – mondta meghatottan Akiva Weiner.

Kis dolognak tűnhet a 10 sékel, amivel ráadásul önhibáján kívül tartozott Ráv Weiner, mégis, ő a Tóra szavait betartva akarta kiegyenlíteni vélt adóságát, s tiszta lelkiismerettel távozni a földi életből.

 

Emlékéből fakadjon áldás!

 

Cseh Viktor

 

Forrás: www.vosizneias.com