Trump két héten belül dönteni fog, hogy felmondja-e a szerződést.

Benjámin Netánjáhu a hét elején tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.  Látványos elemekkel ötvözött és színpadias gesztusoktól sem mentes héber és angol nyelvű beszédét élőben közvetítették az izraeli csatornák. Netánjáhu közölte, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei megszerezték az iráni atomprogram dokumentációját – mintegy fél tonnányi anyagot – , melyből egyértelműen kiderül, hogy Irán hazudott az Egyesült Államokkal kötött nukleáris egyezmény kapcsán, és valójában sohasem hagyta abba a tömegpusztító fegyverek fejlesztését.

„Irán hatalmasat hazudott. A nukleáris egyezmény 2015-ös aláírása után fokozta az illegális atomkísérletek dokumentációjának rejtegetését. 2017-ben ezt az anyagot egy titkos teheráni helyszínre szállították. Egy olyan épületről van szó, mely kívülről hétköznapinak tűnik, de belül az iráni atomarchívum kapott helyet. Néhány héttel ezelőtt az izraeli titkosszolgálat megszerezte ezt az anyagot: 55 000 oldalt és további 55 000 fájlt, melyet 183 lemezen tároltak.” – mondta Netánjáhu. Közölte azt is, hogy a dokumentumok között vannak térképek, tervrajzok, filmfelvételek, fotók és különböző kimutatások is.

Sajtóinformáció szerint a Moszad 2016-ban szerzett tudomást az archívumot rejtő épület elhelyezkedéséről, és a rákövetkező januárban tették rá a kezüket az anyagra, melyet egy éjszaka alatt Izraelbe szállítottak. Feltehetően ez volt a Moszad történetének legbravúrosabb akciója. Az irániak csak hónapokkal később jöttek rá a történtekre. A sikeres akcióról valószínűleg csak azért most számolt be Netánjáhu, mert sok időt vett igénybe a 110 000 oldalnyi dokumentum lefordítása és hitelességének ellenőrzése.

„A dokumentációt megosztottuk az Egyesült Államokkal, ahol igazolták annak hitelességét. Később más országok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendelkezésére bocsájtjuk. Már évek óta tudjuk, hogy az irániak Amad néven titkos nukleáris programot hoztak létre. Most már bizonyítani is tudjuk, hogy az Amad célja atomfegyverek kifejlesztése, gyártása és tesztelése.  Az is bizonyított, hogy Irán a megfelelő időt várta a titkosan őrzött anyag felhasználására” – tette hozzá.

Az Izraelbe csempészett anyagból kiderült, hogy Irán öt atomtöltetű ballisztikus rakétát akart építeni, melyek hatóereje egyenként öt hirosimai atombombával ért volna fel.

A nemzetközi nyomás és a gazdasági szankciók hatására Irán 2003-ban hivatalosan beszüntette a háborús célú nukleáris fejlesztéseit, valójában azonban sohasem adta fel ilyen irányú terveit. Az izraeli miniszterelnök szerint a jelenleg életben lévő nukleáris megállapodás ellenére Irán továbbra is atomfegyverek fejlesztését végzi. Trump elnöknek az elkövetkező két hétben kell döntenie arról, hogy felrúgja-e az általa és Izrael által is rendkívül rossznak tartott megállapodást, vagy megelégszik annak újratárgyalásával és módosításával.

Ezzel kapcsolatban Netánjáhu a következőket mondta: „Biztos vagyok benne, hogy helyes döntést fog hozni. Helyes döntést az Egyesült Államok, Izrael és a világbéke számára”.

A Fehér Ház közleményében „új és meggyőző bizonyítékok” feltárását említette. „Ezek a tények összhangban állnak azzal, amit az Egyesült Államok már régóta tudott: Irán egy komoly, titokban végzett nukleáris programon dolgozik, melyet sikertelenül próbált eltitkolni a világ és saját népe elől” – áll a közleményben.

„Netánjáhu a megfelelő üzenetet küldi Iránnak. Az Egyesült Államok egy szörnyű megállapodást kötött, mely lehetővé teszi Irán számára, hogy hét év elteltével atomfegyver fejlesztésébe kezdjen. Ez is azt bizonyítja, hogy Izrael helyesen cselekedett.” – jelentette ki Trump elnök.

A sajtótájékoztatót követően Netánjáhu telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral. Ígéretet tett arra, hogy a napokban szakértői csoportot küld Európába, hogy részletesen ismertessék a Teheránban szerzett dokumentációt.

Az Európai Unió külügyminisztere, Federica Mogherini azonban aggályát fejezte ki az izraeli titkosszolgálat által szerzett anyag jelentőségével kapcsolatban. „Egyelőre nem láttam még Netánjáhu miniszterelnök érveit, melyekkel alátámasztaná, hogy Irán megszegte a nukleáris egyezményben foglaltakat”.

Az iráni vezetés politikai propagandának minősítette Netánjáhu bejelentését, és egy „farkast kiáltó fiúhoz” hasonlították az izraeli miniszterelnököt.

Izrael ettől függetlenül minden eshetőségre felkészül. Feltehetően a zsidó állam áll a vasárnapi rakétatámadás mögött, mely egy Aleppóhoz közeli, földalatti fegyverraktárt ért, és kétszáz darab, nagy hatótávolságú iráni rakétát semmisített meg. A támadásban szír kormánykatonák és az iráni forradalmi gárda fegyveresei vesztették életüket. A detonáció akkora erejű volt, hogy a Richter-skála szerinti 2.6-os erősségű földrengést mértek a térségben európai szeizmológusok. Emellett a Kneszet megszavazta azt az Ájelet Sáked igazságügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet, mely felhatalmazza a kormányt, hogy szükség esetén háborúba lépésről döntsön.

zsido.com