Sötét képet vázolt fel az ukrajnai zsidóság jövőjéről a közösség egyik vezetője izraeli látogatása alkalmával.

Eduard Dolinsky, a kijevi székhelyű Ukrajnai Zsidó Bizottság (UZSB) nevű szervezet ügyvezető-igazgatója szerint a zsidóság komoly kihívásokkal küszködik hazájában – olvasható a jpost.com cikkében.

Dolinsky az ukrán parlamenti képviselő, Olexander Feldman kíséretében tárgyalt Izraelben. Feldman az UZSB elnöke. Látogatásuk célja elsősorban az volt, hogy javítsák a két ország viszonyát, ami azután romlott meg, hogy Ukrajna megszavazta azt az ENSZ-határozatot decemberben, ami elítélte Izraelt. Emiatt törölték az ukrán miniszterelnök izraeli látogatását, de azóta már telefonon beszélt egymással Benjámin Netánjáhu miniszterelnök és Petro Porosenko ukrán államfő.

Az ukrajnai zsidóságot egyaránt sújtja a háború és a katasztrofális gazdasági helyzet. Hiányzik a megfelelő oktatás és szervezettség.  A harcok által leginkább sújtott keleti vidékekről sokan már Izraelbe menekültek, mások a fővárost, vagy más országot választottak. Már nem sok zsidó maradt Kelet-Ukrajnában – mondja Eduard Dolinsky.

Jelenleg nagyjából 250 ezer zsidó él Ukrajnában. „Nincs erőforrásunk a problémák megoldásához, ezért keresünk segítséget Izraelben” – fejtette ki a lapnak a szervezet igazgatója.

 

Kép: jpost.com