Elul hagyományosan a befelé fordulás, az önvizsgálat ideje az őszi ünnepekre való felkészülésként. A chabad.org internetes portál szófereket, vagyis hivatásos Tóramásolókat szólaltatott meg ennek kapcsán (tudni kell, hogy a szóferek nemcsak Tórákat, de más szent iratokat is írnak, pl. tfilint, mezuzát stb.)

Yosef Yitzchak („Fitz”) Rabin rabbi arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a tfilineket csak akkor kell ellenőrizni, ha külső sérülés van rajta, a mezuzákat pedig elég hétévente kétszer átnézetni, mégis helyénvaló, ha az ember elébe megy a bajnak, és minden elulban ellenőrizteti ezeket.

Az ellenőrzés különösen fontos a szabadban levő bejárati ajtókon található mezuzák esetén, mivel azok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak is: az eső, a tűző nap, a változó páratartalom mind sérülést idézhet elő a pergamenre írt szövegen.

A szóferek arra is felhívták a figyelmet, fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk: az üres tok, vagy a fénymásolt papírral felszerelt mezuzá annyit ér, mintha játékételt vennénk élelmiszer helyett. „Ez egy nagy felelősség, különösen, mert a micva felemeli a fizikai világot a spirituális világba” – mondja Rabin rabbi.