Magyar szakemberek látogattak Izraelbe, hogy részt vegyenek a két állam közötti, fenntartható fejlődésről szóló nemzetközi fejlesztési program soron következő eseményén.

A mostani előadássorozat témája a hatékony vízgazdálkodással történő intenzív zöldség- és gyümölcstermesztés volt, érintve többek között a vízgazdálkodás, a csepegtetéses öntözés, bizonyos zöldség- és gyümölcsfajtákkal kapcsolatos speciális eljárások, illetve a kártevők elleni védelem területeit.

 A rendezvény célja az izraeli technológiák és know-how bemutatása afrikai, távol-keleti és balkáni fejlődő országokból érkezett mezőgazdasági szakértők számára, valamint azok felhasználásának helyi igényekhez történő igazítása volt. Megállapodás született arról is, hogy Magyarország és Izrael 2017-ben tovább folytatja együttműködését. A tervek szerint a két ország szakértői legközelebb Budapesten, vízforrás management témakörben tartanak képzést négy afrikai ország küldötteinek.

A mostani hatékony vízgazdálkodással történő intenzív zöldség- és gyümölcstermesztésről szóló esemény a Budapesten lezajlott magyar-izraeli stratégiai szakmai tréningsorozat folytatása, amelynek során izraeli és magyar szakértők tartottak tréningeket katasztrófavédelem, kockázatelemzés és kockázat-menedzsment témakörökben 2015. november 9-13. között. A magyarországi kurzus érintette az ipar- és IT biztonság kérdéskörét, valamint a kiemelt infrastruktúrák védelmét a civil katasztrófa megelőzés és elhárítás területén.

Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete elmondta: „Gratulálok az elért eredményekhez és nagyon örülök ennek az együttműködésnek. Ez újabb előrelépés a Magyarország és Izrael Állam között fennálló kiváló és baráti kétoldalú kapcsolatokban.”

 

A képen az izraeli MASHAV vezetője, Gil Haskel és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztályának vezetője, Dr. Dancs Ferenc látható.