Miguel Angel Mancera megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget.

Hamarosan új központtal gazdagodik Mexikóváros zsidó közössége – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. A fővárosban nyíló centrum a történelmi Rodfe Sedek zsinagóga közelében fog megnyílni, és a közösségi élet számos területén tölt majd be fontos szerepet. Egy új archívum mellett 20 000-nél is több kötetet számláló könyvtár is nyílik az épületben, továbbá korszerű előadó- és konferenciatermek is helyet kapnak a kutatóközpontban.

Az építkezést megnyitó ünnepségen számos mexikói vezető, köztük a város polgármestere, Miguel Angel Mancera is részt vett; az épület alapkövét is a város vezetője helyezte el.

mexiko

A mexikói zsidó közösség központi tanácsának elnöke, Solomon Achar több másik zsidó vezető mellett hangsúlyozta az épület jelentőségét, ami nemcsak találkozási pontként, hanem a zsidóság történelmének őrzőjeként is funkcionál majd a jövőben.

mexiko1

“A zsidó tradíció szerint a kő egy olyan építőelem, amely nem öregszik, nem szárad ki, tehát a tartósság és túlélés szimbóluma. Annak az épületnek, amit ezen a helyen állítunk, éppen ez lesz a célja: hogy a megőrzés központjává váljon, egy olyan központtá, ami elmúlás nélkül őrzi meg népünk történelmét” – mondta Ruben Goldberg, a zsinagóga testületének elnöke a helyszínen.

 

zsido.com

 

Képek forrása: Twitter