Az előítéletek elleni küzdelem nem zsidó vagy mexikói ügy, hanem az emberi jogokért folytatott közös harc – mondta a mexikói külügyminiszter egy zsidó szervezet washingtoni kongresszusán.

Az Egyesült Államokban is tapasztalható antiszemitizmus és a mexikóiakkal kapcsolatos előítéletek közötti hasonlóságról beszélt a mexikói külügyminiszter az American Jewish Committee (AJC) fórumán.

Claudia Ruiz Massieu szavait taps fogatta a washingtoni rendezvényen. „Hangosan és egyértelműen ki kell jelentenem, hogy az antiszemitizmus elleni harc és a mexikóiak elleni hangulatkeltés nem zsidó probléma és nem mexikói kérdés. Ez egy közös harc az emberi jogokért” – fogalmazott Massieu. A külügyminiszter nem említette kifejezetten Donald Trumpot, a republikánusok  elnökjelöltjét, aki számos dehonesztáló megjegyzést tett a mexikóiakra, de hosszasan beszélt a bevándorlók elleni politikai hadjáratról, az ilyen politikai retorikáról – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Azokról beszélt, akik politikai haszonszerzésre használják azt, hogy dezinformálnak és félelmet keltenek a mexikói származású emberekkel kapcsolatban. Claudia Ruiz Massieu szerint mindkét ország számára hasznos az egymással való kereskedelem és a mexikóiak „nem lopják el” a munkahelyeket az Egyesült Államokban.

A mexikói amerikaiak nem különböznek az amerikai zsidóktól – mondta a külügyminiszter. Massieu méltatta a zsidó szervezet erőfeszítéseit a bevándorlók védelmében és dicsérte a mexikói zsidó közösséget. Mexikó fokozni akarja az együttműködést az AJC-val – hangsúlyozta a mexikói külügyminiszter.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk Mexikóban jól érzi magát a 40 ezres zsidó közösség.

 Kép: gob.mx

 

Megszakítás