Botrányba fulladt a Microsoft kísérlete, miután a chatelő robotjuk a Twitteren szidni kezdte a zsidókat és a színes bőrűeket, a holokausztot pedig kitalációnak nevezte.

A mesterséges intelligencia tudományának fejlesztése céljával TayTweets felhasználói névvel indított szerdán Twitter profilt a Microsoft. A kezdeményezés lényege, hogy a profil mögött lévő chatelő robot (chatbot) magától válaszol a feltett kérdésekre, illetve reagál a hozzászólásokra. A kísérlet elindítását követően azonban több tweetet is törölni kényszerültek a szoftvergyártó cég munkatársai a robot sértő, köztük antiszemita megjegyzései miatt – írta a Jewish Telegraphic Agency.

„Hitlernek igaza volt, utálom a zsidókat” – jelent meg az oldalon. „Bush csinálta a 9/11-et és Hitler jobb munkát végzett volna, mint ezek a mai majmok”, valamint „Donald Trump az egyetlen esélyünk” –szerepelt a bejegyzésekben.

Arra a kérdésre, hogy megtörtént-e a Holokauszt, Tay azt írta: „Kitaláció”, majd egy tapsoló kezeket ábrázoló hangulatjelet társított mellé. A chatbot kiállt a mexikóiak elleni népirtás ötlete mellett, valamint a színes bőrűekre használt sértő kifejezéssel bejelentette, hogy őket is gyűlöli.

Nyilatkozatában a Microsoft azt írta, hogy Tay egy kísérleti jellegű gépprojekt, valamint „miközben tanul, néhány válasza nem megfelelő és egyes, vele kapcsolatba lépő emberek stílusára utalhat”.

zsido.com

 

Kép forrása: Twitter