A lakosság 2-3 százalékát fertőzhette meg eddig a vírus.

A Tel-Aviv-i egyetem kutatói az egészségügyi minisztérium felkérésére készítettek felmérést az izraeli lakosság körében, hogy megtudják az átfertőzöttség jelenlegi mértékét. Vért vettek az izraeli népesség összetételét reprezentáló 1700 fős minta tagjaitól, hogy megállapítsák, hányan termeltek közülük ellenanyagot a vírussal szemben, ami korábbi fertőzöttségüket bizonyítja.

Ilyen ellenanyagot akkor is termel az emberek immunrendszere 2-3 héttel a fertőzés után, ha  semmiféle tünete sem alakult ki náluk a koronavírus okozta betegségeknek, vagyis látszólag teljesen egészségesek.

A tanulmány szerint a 40-60 éves korosztálynál az átlaghoz képest némileg magasabb arányban volt jelen az ellenanyag, míg a 19 év alattiaknál az arány kisebb volt. Ezen kívül a férfiak fertőzöttebbnek bizonyultak a nőknél, a tel-aviv-iak és a jeruzsálemiek pedig a haifaiaknál.

“Az adatok azt mutatják, hogy az eddig ismert mintegy 17 ezer koronavírus-fertőzött mindegyikére 11-16 nem felismert fertőzés jutott” – nyilatkozta a kutatás egyik vezetője, Dani Kohen professzor. “Az eredmények azt bizonyítják, hogy a kijárási korlátozások  megfelelően működtek, a lakosságnak csak néhány százaléka volt kitéve a vírusnak. Ezért Izrael nagyon messze van a vágyott nyájimmunitástól” – tette hozzá.

Izraelben májusban fokozatosan visszaszorult a járvány, de az utóbbi időben ismét egyre több beteget találtak, elsősorban az iskolákban elharapódzott fertőzések miatt. Az elmúlt héten több új ismert esetet regisztráltak, mint előtte három hétig összesen. Az elmúlt héten újra bezártak 31 iskolát, 3723 tanulónak és tanárnak házi karanténba kellett vonulnia.

MTI/zsido.com