Meglepő fordulat: a német kancellár kijelentette, hogy jelenleg nem célszerű azt a „kétállami megoldást” forszírozni, melynek értelmében Izrael területének egy részén létrehoznák a Palesztin Államot.  

Benjámin Netánjáhu miniszterelnök elégedettnek tűnt németországi látogatása során, miután meghallgatta Angela Merkellel kancellár álláspontját az izraeli-arab konfliktust illetően. A nagyhatalmak Izraellel kapcsolatos politikáját hosszú évek óta a két állam létrehozásának célja határozza meg, ezért is jelent óriási fordulatot a német kancellár kijelentése.

Merkel, aki korábban még a kétállami megoldásban látta a háborúskodás lezárásához vezető utat, a keddi kormányközi találkozó során arról beszélt, hogy a továbbiakban nem próbálja diplomáciai eszközökkel arra szorítani Izraelt, hogy közvetlen tárgyalásokba kezdjen a Palesztin Hatósággal.

“Jelenleg nem időszerű komolyabb lépéseket tenni [a kétállami megoldás] felé” – jelentette ki Berlinben, a Netánjáhuval közösen tartott sajtótájékoztatón. A kancellár hozzátette, hogy bár jelentős előrelépés nem várható a közeljövőben a konfliktus megoldásával kapcsolatban, azonban “bizonyos területeken javíthatunk a fennálló helyzeten”, és ebben Németország segítséget kíván nyújtani, különösen gazdasági téren.

A hatodik izraeli-német kormánytalálkozót eredetileg 2015. októberére tervezték, de az éppen akkoriban fellángolt palesztin terrorhullám hatására annak elnapolása mellett döntöttek.

Netánjáhu Merkelnek adott válaszában elmondta, hogy “Izrael nem kiváltó oka a közel-keleti konfliktusoknak, hanem a problémák megoldásának letéteményese”. A zsidó államot a térség egyetlen stabil országának nevezte, mely “útját állja a radikális iszlám továbbterjedésének, és védelmezi a nyugati civilizációt”. Hozzátette azt is, hogy “Izrael ugyanazokat az alapértékeket vallja, mint Németország és Európa”. A két ország kapcsolatát elemezve elmondta, hogy Izrael és Németország baráti viszonya “reményt ad az egész emberiségnek.”

Merkel kijelentése összhangban áll az Egyesült Államok egyik kormányzati tisztségviselőjének megjegyzésével, aki elismerte, hogy Obama elnök is belátta: hivatali ideje alatt nincs esély egy újabb arab állam létrehozására Izrael és Jordánia között.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Izraelben az ellenzéki Munkapárt vezetője, Jicchák Herzog is, aki szintén megkérdőjelezte a kétállami megoldás aktualitását. Amíg párttársainak egy része felháborodásának adott hangot Herzog “jobbratolódása” miatt, addig Netánjáhu szarkasztiuks stílusban gratulált a pártelnöknek ahhoz, hogy “végre felébredt és megértette a közel-keleti helyzetetet”. A miniszterelnök utalt arra is, hogy egy évvel ezelőtt, amikor egy felszólalásában elvetette a “két államot a két népnek” elv megvalósíthatóságát, éppen Herzog volt az, aki a legélesebben támadta.

Pártbéli riválisainak vádjaira reagálva Herzog egy alternatív béketervet is bemutatott. A baloldali poltikus szerint a legfontosabb, hogy minél jobban elkülönítsék az izraeli lakosságot a Palesztin Hatóság területén élő araboktól. Ehhez a biztonsági kerítés építésének felgyorsítását szorgalmazta, illetve a Jehuda és Somron nagyobb településtömbjein kívül elhelyezkedő zsidó falvak lerombolását és lakosainak áttelepítését ajánlotta, a 2005-ös gázai kivonuláshoz hasonlóan. A végső rendezést és az államhatárok kijelölését pedig csak egy későbbi időszakban véli kivitelezhetőnek, mert véleménye szerint “Netánjáhu és Ábbász alkalmatlanok egy békemegállapodás elérésére”.

Forrás: Arutz7 és i24