A tolvajok valószínűleg nem sejtették, hogy a zsákmányuk erősen mérgező.

Elrabolták azt az inget, amiben Yehuda Kaploun rabbi önkénteskedett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után New Yorkban – írta meg a Forward. A ruhadarabot Kaploun miami otthonában őrizte éveken át egy fém dobozban, és akkor lopták el, amikor autójába tette, hogy elküldje azt a Daily News újságíróinak.

„Néhány rabló azt hihette, hogy egy karácsonyi ajándékot visznek el, de valójában nagy veszélybe sodorták magukat” – nyilatkozott a rabbi, akinek inge azbeszt, cink, ólom és más méreganyagokat őrzött a World Trade Center helyszínén történt tragédia idejéből.

A ruhadarabbal Kaploun arra szerette volna felszólítani az amerikai Kongresszust a médián keresztül, hogy fogadják el az ún. Zadroga Törvényt, melynek értelmében támogatást kaphatnának azok az önkéntesek, akik a New York-i terrortámadás helyszínén segédkezve szenvedtek egészségkárosodást. A Chabad Info szerint később az ikertornyok helyére épített múzeum számára ajándékozta volna Kaploun a felsőt, aminek elrablóit a „világ legostobább tolvajainak” nevezte, amiért kockára tették életüket.

zsido.com

 

Kép forrása: Chabad Info