Új védekezési módszert dolgoztak ki a halálos betegség ellen.

A malária-fertőzés kialakulásának és működésének okait vizsgálva kulcsfontosságú felfedezésekre jutottak az izraeli Wizmann Kutatóközpont munkatársai – olvasható a Jerusalem Post honlapján. A Rehovot városában dolgozó orvosok rájöttek, hogy a maláriát okozó paraziták miként csapják be az ember szervezetét – évente több mint 200 millió, köztük félmillió öt év alatti gyermeket megfertőzve.

Habár az orvostudományban folyamatos munkával próbálják világszerte a malária elleni gyógymódokat kifejleszteni, a betegséget okozó Plasmodium falciparum rendszerint túl „intelligensnek” bizonyul, és a kezelésekkel szemben állandó ellenállást képes kifejleszteni.

Nemrég az izraeli intézet orvosai ír és ausztrál szakemberekkel együtt mégis megfejetették, hogy pontosan milyen stratégiát használhat a fertőzés. A STING (STimulator of INterferon Genes) nevű molekulaérzékelő protein szerepére rátapintva az orvosok a jövőben alkalmasak lehetnek arra, hogy az immunrendszert megtévesztő mechanizmust átalakítsák, és az egymással kommunikálni képes parazitákkal időben leszámoljanak.

„Az immunrendszert romboló stratégia felfedezésével a jövőben lehetségessé válhat, hogy a maláriás fertőzéseket megakadályozzuk” – jelentette be Dr. Neta Regev-Rudzki, a Weizmann Intézet biomolekuláris részlegének kutatója.

zsido.com

Kép forrása: Times of Israel