Izrael elítélte az ankarai orosz nagykövet meggyilkolását. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a szíriai rendezés nyomán még jobban oda kell figyelnie szíriai határára.

A világ más vezető politikusaihoz hasonlóan az izraeli miniszterelnök is élesen elítélte az ankarai orosz nagykövet elleni merényletet. Benjamin Netanjahu közölte: Izrael elítéli Andrej Karlov brutális meggyilkolását, és részvétét fejezte ki a diplomata családjának és az orosz népnek. “Egy diplomata megölése erős emlékeztetőként szolgál arra, hogy a civilizált világnak össze kell fognia a terrorizmus erői ellen.”

A 62 éves orosz diplomatát egy 22 éves, szolgálaton kívüli török rohamrendőr lőtte le egy ankarai kiállítás megnyitón. Mint a drámai felvételek is tanúsítják, a támadó, Mevlut Mert Altintas a nagykövet mögött állt, hátulról lőtte le, közben azt kiáltotta, hogy “Allahu Akbar”, vagyis “Isten hatalmas”, majd arabul a dzsihádról beszélt. Ezután törökül folytatta, azt kiáltozta: “Ne felejtsétek Aleppót, ne felejtsétek Szíriát!” A merénylet egy nappal azelőtt történt, hogy az orosz, a török és az iráni kül- és védelmi miniszterek tárgyalóasztalhoz ültek volna Moszkvában, hogy megvitassák a szíriai rendezést.

Hivatalos török források azt állítják, hogy a merénylő az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával állhat kapcsolatban (Ankara Gülent teszi felelőssé a júliusi puccskísérletért). Más források szerint viszont Altintas a Nuszra Front, tehát az al-Kaida szíriai részlegének terroristája volt, és izraeli források szerint éppolyan elegáns fekete öltönyben és fehér ingben, nyakkendőben vett részt a kiállítás megnyitón, mint amilyenbe a Tel-Avivi piacot júniusban megtámadó, három ember halálát okozó jordániai merénylők öltöztek.

Az izraeli hírszerzéshez közeli források szerint a Kreml szeptemberben kezdődött szíriai beavatkozását az Aszad-rezsim oldalán részben épp a Nuszra Front kitűnő harci teljesítménye váltotta ki. Eddig mintegy kétezer orosz dzsihádista halt meg a szíriai fronton az Aszad elleni harcokban, többségük a Nuszra Front tagja volt, a többieket a civilekkel együtt ezekben a napokban evakuálják Aleppóból. E források szerint egyébként már önmagában az a tény, hogy a Nuszra egy török ügynöke bekerülhetett egy rendőri elit alakulatba, azt mutatja, mennyire sérülékeny Törökország, ami a potenciális iszlamista támadásokat illeti.

A The Jerusalem Post elemzése szerint az orosz nagykövet megölése nem változtat alapvetően a szíriai helyzeten, illetve azon belül az orosz-török viszonyon (Erdogan és Putyin nemrég békültek ki újra, miután tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet, mélypontra juttatva a két ország kapcsolatát). A lap úgy látja, a török merénylő tiltakozása saját országának is szólt, amiért kívülről nézi a szíriai atrocitásokat, bár az utóbbi hónapokban változtatott álláspontján, és együttműködik Moszkvával, Iránnal és Aszad rezsimjével. Könnyen lehet, hogy a merénylet célja épp az orosz-török együttműködés megtorpedózása volt, írja a lap, bár az valószínűtlennek tűnik, hogy a merénylet kisiklathatja a megkezdett rendezési folyamatot.

Akárhogyan alakulnak is majd Moszkvában a háromoldalú egyeztetések, a Haaretz szerint ennek a folyamatnak Izrael számára is lehet következménye. A felkelők aleppói veresége azt jelenti, hogy véget érnek a harcok a városért, a szíriai diktátor így más frontok felé fordulhat, főleg az észak-nyugati területek felé. Katonai sikerei arra is sarkallhatják a rezsimet, hogy – iráni és orosz támogatással – lépéseket tegyen a Golán-fennsík visszafoglalására (a határon fekvő terület nagy részét Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Szíriától, biztonsági okokból, 1981-ben pedig annektálta – a szerk.). És bár Izrael aggodalommal követte az aleppói atrocitásokat és a város elestét, a figyelem fókuszába könnyen a Golán kérdése kerülhet, ha Aszad valóban elszánná magát egy ilyen lépésre.

Izrael szíriai határának legnagyobb részét ma különböző helyi felkelő szervezetek igazgatják, Aszad befolyásának szinte semmi nyoma nincsen, a Golán szíriai oldalán legfeljebb néhány ezer fegyveres állomásozhat. Ha viszont újra kitör a fegyveres harc a felkelők és a rezsim katonái között, az Izrael számára is problémákat okozhat, írja a lap. Eltévedt lövések például olyan reakciókat válthatnak ki, amik miatt Izrael belekeveredhet a háborúba, másrészt a határtérséget érő orosz légicsapások kiválthatják az izraeli légierő védelmi mechanizmusait. Ha pedig Szíria valóban újra el akarja foglalni a Golánt, akkor néhány év után újra megjelenhet a Hezbollah terrorszervezet és az Iráni Forradalmi Gárda a zsidó állam közvetlen szomszédságában – írják a Haaretz elemzői.

Munkatársunktól

Kép: A törökországi orosz nagykövet merénylője, miután lelőtte a diplomatát (Fotó: MTI/AP/Burhan Ozbilici)