A sírkövek egy részét a környék házaiból kellett visszavinni.

Az egyik legjelentősebb állandó kiállítás a zsidó temetkezési hagyományokról Varsóban található a Bródno temetőben, ahol 2014-óta tart a felújítás. Ez a terület már az I. világháború idején is károkat szenvedett, az 1930-as évekre pedig elhanyagolttá vált. A II. világháború idején építőanyagnak szedték össze a sírkövek egy részét. Mostanra világszínvonalú zsidó örökségi hely lett a Bet Almin – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

A kiállítás leírásokat, fotókat, térképeket használ, hogy a látogatók jobban megértsék a zsidó temetkezés vallási és kulturális hagyományait. Az összes anyag lengyelül és angolul is olvasható.

A hagyományok bemutatásán túl a kiállítás a temető történetét is feldolgozza. A helyszínt 1780-ban nyitották meg, ez lett Varsó legnagyobb zsidó temetője, több mint negyedmillió sírhelyet tartanak nyilván a 12 hektáros területen. Nagyon sok sírkövet vittek el építkezéshez, nagy területet hódított vissza az erdő. A megmaradt kövek egy részét véletlenszerűen, nem a kikutathatatlan eredeti helyén állították újra fel. Sírkövek ezrei még mindig halmokba hordva állnak a temető szélén. Vannak olyan maradványok is, amiket a környék házaiból vittek vissza, ahova korábban beépítették.

A terület 2012-ben lett újra a varsói zsidó közösségé, 2014-ben kezdődött a felújítás és az építkezés, amire eddig különböző támogatásból 1 millió dollárt költöttek.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Megszakítás