Majonézzel etetik azokat az állatokat, amelyek lenyelték a kátrányos tengervizet.

Nemrégiben hatalmas károkat okozó természeti katasztrófa történt a Földközi-tengeren. Eddig ismeretlen, illetve a nyilvánosság elé nem tárt okból (a vizsgálattal kapcsolatban teljes hírzárlatot rendeltek el) óriási mennyiségű olaj ömlött a vízbe, és a partra sodródó kátrány elborította Izrael 195 km-es tengerparti szakaszának nagy részét. Elemzők úgy vélik, hogy a katasztrófa február legelején történhetett, Izrael azonban nem kapott semmiféle előzetes figyelmeztetést, és csak akkor derült ki a baj, amikor az ezer tonnányira becsült szennyezőanyag megérkezett a tengerpartra. Izrael mellett a libanoni partokra is nagy mennyiségű kátrány jutott. Önkéntes civilek, aktivisták és természetesen szakemberek ezrei dolgoznak a takarításon, a kár azonban felbecsülhetetlen, és sok időbe telik helyrehozni. Maga a takarítás is hónapokat vehet még igénybe.

 Kátránnyal borított teknős

Az Izraeli Nemzeti Tengeri Teknős Mentőközpontban is folynak a mentési munkálatok. A központba rengeteg, kátránnyal borított állat érkezik, melyeknek nemcsak külsejét borítja az életüket veszélyeztető, sűrű, fekete anyag, de rengeteget le is nyeltek belőle. A szakértők szerint elsődleges fontosságú, hogy az állatok emésztőrendszerét megszabadítsák a kátránytól, és ehhez meglepő gyógymódhoz folyamodnak. Azt találták ugyanis, hogy a majonéz segítségével gyorsan és hatékonyan lehet megtisztítani a tengeri teknősök bélrendszerét.

 Katonák takarítják a tengerpartot

„Teljesen kátránnyal borítva érkeztek hozzánk” – mondta az éppen kezelt hüllőkről Gáj Ivgi, a Tel-Avivtól északra, Michmoretben található, az Izraeli Nemzeti Parkok Hivatala által működtetett központ egyik egészségügyi asszisztense. A szakemberek megtisztítják az állatok légútjait, és majonézzel etetik őket, hogy a belső szerveik is kitisztulhassanak: „Olyan anyagokkal etetjük őket, mint például a majonéz, ami megtisztítja a bélrendszert és feloldja a kátrányt”. Úgy vélik, hogy egy-két hétnyi kezelés és gyógyulás után a teknősöket biztonsággal visszaengedhetik a természetbe.

 Hat hónapos tengeri teknőst tisztítanak meg a kátránytól

zsido.com

Forrás: ynet