Az egyik legismertebb zsidó szimbólum történetéről szóló tárlat a Római Zsidó Múzeum és a Vatikán közös projektjének eredményeként fog megnyílni.

„Menóra: Kultusz, Történelem és Mitológia” címmel nyílik hamarosan kiállítás Rómában – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. A tárlat több helyszínen lesz látogatható 2017. május 15 és július 23. között; a Római Zsidó Múzeumon túl ugyanis a vatikáni Szent Péter térre látogatók is találkozhatnak a hétágú gyertyatartó történetét bemutató kiállítással.

A szervezők beszámolója szerint a zsidóság képviselői és a Vatikán munkatársai közel három és fél éven át készültek, hogy az érdeklődők elé tárhassák a menóra több ezer éves történetét. „A menóra a zsidó embereknek egyfajta logója” – hangsúlyozta Riccardo Di Segni, Róma főrabbija a hír kapcsán.

Az eredeti gyertyatartó mellett mintegy 130 fotón, szobron és egyéb történelmi dokumentumon keresztül a világ minden táján fellelhető menórák is figyelmet kapnak majd.

A színaranyból készült tárgyat elsőként a mózesi sátorban, majd a jeruzsálemi Templomban őrizték. A város megszállásakor, i. sz. 70-ben Rómába vitték – amit a császár, Titusz diadalívére vésett ábrákon is megörökítettek. Eltűnését az 5. századra datálják; feltételezések szerint a Tevere folyóba dobták vagy a Vatikánba rejtették az olasz főváros vandál lerohanásakor 455-ben.

zsido.com

Kép forrása: PostNewsReport.com