Aki a hűsítő italhoz szívmelengető előadást kapott.

Izraelnek sokféle különleges (és néha szokatlan) nemzeti étele-itala van. Ezek közé tartozik a fagyasztott, ízesített vizet tartalmazó zacskócska, az iglu, vagy más néven sluk, melyet kicsik és nagyok egyaránt fogyasztanak a nyári melegben.

Hogyan kapcsolódik ez a közkedvelt hűsítő ital heti szakaszunkhoz, a Chukáthoz? Az alábbi történet Jisáj Turdzsemán-tól a képen látható szakállas katonától származik, aki a Náchál Cháredi, a vallásos ezred harcosa.

„Vasárnap egy doboz iglut találtam otthon a mélyhűtőben. Azt mondtam magamban: jó dolog megédesíteni a bázisra vezető utat, és feldobni kissé az utasok vasárnapját [ami Izraelben a hét első munkanapja]. Mentem végig az utasok között, iglut kínálgattam, és egyszerre csak – csoda történt! Az emberek kivették a fülükből a fülhallgatót, felemelték a pillantásukat a telefonról, megköszönték – fantasztikus hétkezdés! Egyszer csak egy kínai csapathoz értem. A repülőjük nemrég szállt le, és már úton is voltak velünk együtt Beer Seva felé – ők egy egyetemi projekt keretében, mi pedig a bázisra utaztunk. Kulturális sokkot kaptak. Nem elég, hogy katonákkal voltak körülvéve, az egyik, ráadásul egy szakállas, slukot kínálgat nekik. Angolul beszéltünk. Az egyikük a fegyveremre mutatott, és döbbenten kérdezte: ’Ez igazi?’ Azután elmondta, hogy tudomása szerint életében ez az első alkalom, hogy valódi lőfegyvert lát. Elmeséltem neki, hogy héberül, a katonai szlengben kádernek hívják, ami egészen pontosan egy olyan helyzetet jelöl, amiben az embernek meg kell tennie valamit, amit szíve szerint inkább nem tenne meg, de nincs választási lehetősége. Egy bizonyos típusú erőfeszítés, kényszer, amikor nem azért csinálja az ember, mert jó, hanem azért, mert fontos. Ahogyan a heti szakaszban is olvashatjuk, hogy mindenki, aki részt vett a vörös tehén elégetésében, tisztátalanná vált estig. Micsoda káder! Ki akar a hamuval foglalkozni? Ki akar támé [rituálisan tisztátalan] lenni? Az munkával jár, ki kell mosni utána a ruhákat. Ha azonban ez a módja annak, hogy másokat megtisztítsunk, akkor nagyon szívesen. Ilyen az átlagos katona. Elmagyaráztam ennek a kínai embernek, hogy mi, Izrael Népe, nem szeretnénk harcolni, háborúzni, ölni, bepiszkolódni. Inkább szeretnénk zenélni és slukot osztogatni. Mit tehetünk azonban? Káder. Azért tesszük, mert kell, mert muszáj. 

Reggeli ima
Reggeli ima
Minden ebbe a kategóriába tartozik, amit nem kedvtelésből csinál az ember, hanem mert hisz abban, hogy így kell tennie, annak ellenére, hogy zavarja a kényelmét. Akár arról van szó, hogy új mosávot [település] alapítunk, akár arról, hogy a láson hárá, a másokról való pletykálkodás törvényeit tanulmányozzuk, míg mások az Euroligát nézik. Nem vagyok ugyan biztos abban, hogy ez a kínai ember teljes mértékben megértette, amit mondtam, de annyi bizonyos, hogy izraeli látogatása jól kezdődött, és megtanulta élete első héber szavát is.”

 

Forrás: Facebook