Az Áriel közelében vasárnap reggel elkövetett támadás után éjszaka új települést alapítottak egy közeli dombtetőn.

Az autóval érkező arab terroristák buszmegállóban várakozó diákokra nyitottak tüzet. Három fiatalt ért lövés, kettőjüket továbbra is súlyos, életveszélyes sérülésekkel kezelik az orvosok. Az elkövetők után nagyszabású hajtóvadászat folyik Sechem és Rámállá térségében. Egyelőre csak a merénylet előkészítésében segédkezőket tudták letartóztatni.

Amint leszállt az este, családok és fiatalok érkeztek a Tápuách útkereszteződéshez és egy dombon új települést alapítottak Evjátár néven. A névválasztással Evjátár Borovszkira emlékeznek, akit ugyanezen a helyen késelt halálra egy terrorista 2013 májusában. Az előőrs stratégiai helyen fekszik, mert jól belátható róla a Somronból a Jordán-völgyébe vezető főút. Az aktivisták felszólították a kormányt, hogy késlekedés nélkül legalizálja a települést.

“A lövöldözésre adott megfelelő válaszként arra kérjük a kormány, hogy miharabb bocsásson a rendelkezésünkre tíz lakókonténert. Hiszünk abban, hogy így kell reagálnunk a támadásra. Az arabok engedély és következmény nélkül építkeznek a Tápuách csomópont térségében, és a kormány nem tesz semmit. Véget kell vetni ennek a gyakorlatnak” –  jelentette ki Cvi Elimelech Sáráf, az akciót szervező Náchálá mozgalom vezetője.

“Istennek hála, nagyon sok támogatást kapunk a emberektől. Fontos, hogy folyamatosan építkezzünk, a tegnapi események is ezt mutatják. A környéken működő jesivák is velünk vannak, a diákok reggelente idejönnek és együtt tanulnak velünk. Mindenkit arra biztatunk, hogy csatlakozzon hozzánk néhány napra és éjszakára, segítsenek, hogy a birtokunkban maradhasson ez a terület” – tette hozzá.

Mivel Evjátár egyelőre nem részesül semmilyen állami támogatásban, a számos ellenséges arab falu gyűrűjében álló település lakóinak a biztonságukról is maguknak kell gondoskodniuk. Az őrködést önkéntesek vállalják, ebben segítségükre van az Izraeli Kutyás Egység nevű, munkakutyákat képző cég, mely több munkatársát is a helyszínre küldte. “A számunkra ez nemcsak azt jelenti, hogy több tucat férfi, nő és gyerek számára nyújtunk védelmet, vagy hogy így emlékezünk Evjátár Borovszkira. Ez a település a főúton autózók számára is biztonságossá teszi a közlekedést egy olyan vidéken, ahol már annyi vér folyt” – mondta Jekutiél Ben-Jáákov, a cég igazgatója.

Evjátár nem az egyetlen, a közbiztonságot is növelő építkezés a környéken. A merénylet után a közeli Tápuách falu lakosai a szomszédos Tál Binjáminba vezető út építésébe fogtak. A munkálatokat eddig bürokratikus akadályokkal késleltették az illetékesek. Az Izraeli Kutyás Egység magára vállalta az útépítés őrzését is.

“Éppen tegnap volt Evjátár Borovszki halálozási évfordulója. Mióta megölték, csak arra várunk, hogy egy új közösséget alapítsunk az emlékére. A legutóbbi próbálkozásunk a kormány ellenállása miatt kudarcba fulladt. Reméljük, hogy most már gyökeret eresztünk és végleg itt maradunk” – mondta Rivka Herzlich, a település egyik lakosa.

Forrás: Arutz7

zsido.com