Remek hírek érkeztek Lengyelországból, ahol véget ért a két éven át tartó felújítás a tarnówi zsidó temetőben. Helyreállították a sírköveket, katalogizálták a sírhelyeket és rendbe tették a temetőt határoló falat.

Állandó kiállítás nyílt az egykori ravatalozó épületében. Az újraszentelést egy több napos ünnepség követte. Jelen voltak Tarnów város lakói, az egykori zsidó közösség leszármazottai és rabbik számos országból – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. A rendezvény idején tartották a Galizianer Shtetl Jewish kulturális fesztivált is. A koncertek mellett be lehet járni a város zsidósághoz köthető helyeit és a temetőt is.

A temetőt valószínűleg a XVI. században nyitották meg, a legrégebbi fellelhető sírkövet pedig 1688-ban állították. Jelenleg csaknem 3000 sírkő van a temetőben, 1976-óta hivatalosan a nemzeti örökség része. A temető megmaradásáért a ’80-as évek vége óta küzdenek folyamatosan. Csaknem 700 ezer eurónyi összegbe került a legutóbbi projekt, ami eddig a legtöbb, amit lengyelországi zsidó temetőre költöttek. Az adományozók között volt az EU, a lengyel állam, regionális és helyi hatóságok, valamint magánszemélyek is.

A dél-lengyelországi Tarnówban a XV. századtól éltek zsidók, 1939-ben 25 ezren voltak, a lakosság  45 százalékát tették ki. A holokauszt során szinte mindenkit meggyilkoltak a környező erdőkben, a haláltáborokban, vagy éppen a nyílt utcán. A nácik felgyújtották a XVII. századból származó régi zsinagógát, majd pár év múlva még a romokat is felrobbantották. Csaknem 40 zsinagóga volt a településen, szinte mindegyik elpusztult.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás