Az Il Giornale szerint azért szeretnék megismertetni olvasóikkal a „gonoszt”, hogy megelőzzék visszatérését.

Adolf Hitler Mein Kampf című írásának másolatát ajándékozta olvasóinak az Il Giornale nevű olasz naplap. A jobboldali újság szombaton a Harmadik Birodalom történetét bemutató nyolcrészes sorozatának első számához mellékelte az írást. Az ingyenes kiadás szövegében egy olasz történész magyarázó kommentjei is szerepelnek – adta hírül a Jerusalem Post.

Az egykori olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi családjának tulajdonában álló lap szerint azért döntöttek a náci vezér írásának terjesztése mellett, hogy olvasóik „megtanulják, mi a gonosz és megelőzzék annak visszatértését”. Alessandro Sallusti, az újság főszerkesztője írásában leszögezte, hogy a lépés nem tekinthető bocsánatkérésnek a nácizmusért. Ugyanakkor hozzátette: „Az olasz zsidó közösségből származó barátaink – akik mindig számíthattak és számíthatnak a jövőben is támogatásunkra – aggodalmait… tiszteletünk kell”.

matteo_renzi

A napilap döntését Matteo Renzi olasz miniszterelnök határozottan elítélte. Twitter bejegyzésében a lépést „ocsmánynak” nevezte, továbbá szolidaritását fejezte ki az olasz zsidó közösség felé.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, 2016. január 1-jén lejárt Adolf Hitler írásának szerzői jogvédelme, melynek kezelését a második világháború győztesei Bajorországnak ítélték 70 évvel ezelőtt. A nácik áldozataira tekintettel, valamint a gyűlölet terjesztésének elkerülése érdekében az elmúlt 7 évtizedben a jogtulajdonos tiltotta, hogy újra nyomdába kerüljön a könyv.

zsido.com

Képek forrása: The Guardian