Még azok is, akik nemigen értenek a marketinghez, valószínűleg hallották azt a közhelyet, hogy gyerekkel, csinos nővel, nagymamával és kutyával majdnem bármit el lehet adni. Az ilyen vizuális elemeket tartalmazó reklámok bizonyítottan működnek.

Van azonban egy másik ismert marketing eszköz: a ráijesztés eszköze, a „riogató-marketing”. Sokan sokszor látták már a televíziókban egy bizonyos vízkőképződés gátló szer reklámját. Ez arra hívja fel a háziasszonyok figyelmét, sőt, egyenesen azzal riogat, hogy amennyiben nem használja ezt a bizonyos terméket minden, de minden mosás alkalmával, akkor bizony a mosógép elvízkövesedik, a legváratlanabb pillanatban tönkremegy, javítása költséges, ha egyáltalán lehetséges, azonnal új mosógépet kell majd venni, garmadával áll majd a szennyes, egyszóval óriási a córesz.

A háziasszony megijed, és természetesen anélkül veti alá magát a termék azonnali és rendszeres használatának, hogy előbb osztana-szorozna. Mennyibe is kerül a termék? Mennyit is költök rá egy hónapban, egy évben? Két év alatt egy komplett mosógép ára megy így el, pusztán a riogatás miatt. (Az már csak mellékes tény, hogy a vízkőtlenítési munkát egy félévente elvégzendő ecetes mosás is megteszi, de ezt a „titkot” talán már minden háziasszony ismeri.)

A „riogató-marketing” a klasszikus piaci környezetben egy ideig tehát működhet, és működik is, de veszélyes. Sokaknak ismerős Abraham Lincoln híres mondása: „Mindenkit be lehet csapni néha, sok mindenkit be lehet csapni mindig, de mindig mindenkit nem lehet becsapni”.
Veszélyes játék tehát az ilyesmi piaci környezetben is, de még mennyire veszélyes egy vallási közösség marketing kampányában.

A Mazsihisz 1%-os kampánya erre a „riogató-marketing”-re épül ugyanis. Add nekem az 1%-odat, hívja fel a figyelmet a hirdetés, mert mi vagyunk azok, akik nem engedjük a megszállás emlékművet, lemondatjuk a Veritas intézet igazgatóját és nemet mondunk a Sorsok Háza megvalósítására. Más szóval: mi vagyunk azok, akik megvédünk téged, akik kiállunk érted, és akik a legmesszebbmenőkig, akár bojkottig is elvisszük ügyünket.
Tovább…