A zsidó származású Audrey Azoulay Franciaország kulturális minisztere is volt.

A korábbi francia kulturális minisztert, Audrey Azoulayt választották az UNESCO főtitkárává. A zsidó származású francia politikus egy marrokkói családban nőtt fel, édesapja VI. Mohammed marokkói király tanácsadója.

Megválasztását követően Azoulay hangsúlyozta, hogy az ENSZ kulturális ügyekre szakosodott szervezete napjainkban nagyon nehéz időkön megy keresztül. „Krízisben állunk, és minden eddiginél nagyobb szükség van a munkánkra ahhoz, hogy a szervezet megerősödjön” – fogalmazott az új főtitkár, akinek nem lesz könnyű feladata, hiszen a közelmúltban az egyik legfontosabb befizető tagállam, az Amerikai Egyesült Államok bejelentette kilépését a szervezetből.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég az USA mellett Izrael is bejelentette: 2018 végi határidővel kilép szervezetből. A két állam az UNESCO egyoldalú Izrael-ellenességével és az elengedhetetlen szervezeti reformok hiányával indokolta kilépését.

A Zsidó Világkongresszus üdvözölte Audrey Azoulay kinevezését az UNESCO-ban. Robert Singer, a szervezet vezetője kifejezte: reményeik szerint Azoulay a jövőben segíteni fog „a hajthatatlan torzítások, és az Izrael-ellenes kettősmérce felszámolásában”.

zsido.com