Megújult a huszonhat éves Egy­ség magazin. Az eddig éven­te há­romszor kiadott lap áp­rilistól ha­vi magazinná alakult át, mely­re akár elő is lehet fi­zetni. Az újság főszerkesztőjé­vel, Stei­ner Zsófiával beszélgettünk.

 

Mióta veszel részt az Egység magazin készítésében?

Hat évvel ezelőtt kezdtem el újságíróként dolgozni a Chábád Alapítványnál, ami az Egység és a Gut sábesz magazinokat is kiadja.  Négy éve lettem szerkesztője a lapoknak. Tavaly tettem egy kitérőt az online média felé a zsido.com-on, de nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy visszatérjek a nyomtatott sajtóhoz.

Milyen átalakuláson ment keresztül a lap?

Az elmúlt fél év nagyon mozgalmas volt a szerkesztőség életében. Megújult a Gut sábesz, majd az Egység is teljesen átalakult. Az újság külsőre nem igazán változott az első lapszámok óta, így igencsak megérett egy felújításra. Ezenkívül tartalmában is átalakult. Szerettünk volna szélesebb réteget megszólítani, valódi családi lappá akartuk változtatni az Egységet. Megváltozott a szerkezete is, a havonta változó témák mellett aktuális kérdéseket tárgyalunk. Szeretnénk bemutatni a zsidóság gazdag mesevilágát is. És végre lett gasztronómia rovat, amit sok olvasónk kért korábban.

Mi változott meg az elmúlt hat év alatt?

Megújult a közösség. Az első cikkem, amit az Egységbe írtam, a parlagon heverő zsinagógákról szólt, a következő lapszámban pedig rengeteg megújult zsinagógáról írunk. Egyébként ez is nagy változás, hiszen volt, amikor kétfős volt az egész szerkesztőség, ma pedig egy egész csapat készíti a lapot.

Milyenek a visszajelzések az új lapról?

Minden várakozást felülmúló sikert arattunk. Folyamatosan jönnek a pozitív visszajelzések, leveleket, képeslapokat kapunk, vannak, akik telefonon gratulálnak – el se tudtam képzelni, hogy ennyire jó lesz a fogadtatás. És ami a legjobb mérőszám: napról napra nő az előfizetők száma. Ritkán vagyok maradéktalanul elégedett a munkámmal, de az új Egységre azt hiszem, mindannyian büszkék lehetünk.

Nem tettétek túl magasra a mércét?

Inkább azt mondanám, pont elég magasra tettük. Az áprilisi számmal egyértelműen megmutattuk, mi az a színvonal, amit szeretnénk tartani. Meg kell szolgálnunk az előfizetőink bizalmát is, így azon vagyunk, hogy minden hónapban ugyanilyen büszkén nyújthassuk át az újságot.

  1. A.

 

Az Egység magazinra előfizethet a www.fizetes.zsido.com oldalon vagy személyesen

a Keren Or Központban

(Bp, 1052. Károly krt 20.)

A 2016-os előfizetés ára 2500 Ft.