A Holt-tengerrel szemben, a Júdeai-sivatagban emelkedő Maszada (Mecádá) erőd Izrael egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága mind a külföldi, mind a belföldi látogatók között. A Jeruzsálemtől mintegy másfél-két órára fekvő erődöt évente egymillió ember keresi fel.  

A gyalog vagy felvonóval a hegy tetejére érkező látogatók megannyi épületromban gyönyörködhetnek a fenséges kilátás mellett. Az éjszaka érkezők pedig a hegy lábánál helyet foglalva a hely történetét felidéző alkotást tekinthetnek meg. Az Arad városa felül megközelíthető rendezvényhelyszínen könnyűzenei koncerteket és operabemutatókat is tartanak.

 Az UNESCO világörökség listáján is szereplő nevezetesség 30 év után új éjszakai audiovizuális műsort kapott, melyet az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága készíttetett el. A „Napnyugtától Napkeltéig” címet viselő műsor Maszada történetét meséli el, kezdve Heródes király palotájának és erődjének felépítésétől egészen a zsidó felkelés letörésére érkező római légiók ostromáig, melyet a védők tömeges öngyilkossága követett. Az előadás elkészítése során a legmodernebb technológiát használták fel, hogy a fiatalok számára is látványos legyen a műsor.

„A régi változat már túlságosan elavulttá vált a fiatal nemzedék számára. Az volt a célunk, hogy egy számukra is vonzó és élvezetes alkotást készítsünk el” – mondta Saul Goldstein, a hatóság igazgatója.

Az új film elkészítése, amely három évet és 10 millió sékeles (790 millió Ft) ráfordítást igényelt, felvonultatja a mai audiovizuális alkotásoktól elvárható összes jellemzőt: 4K felbontást, fejlett fénytechnikát, valamint a legmodernebb video mapping alkalmazást. A filmet a Maszada 458 méter magas falára vetítik ki.

„Ez a hatalmas sziklafal a mi vetítővásznunk. Azt gondolom, hogy a modern technika és a különleges helyszín együttese igazán autentikus módon adja vissza az eredeti történetet. Fontos volt, hogy a látványosságok között ne vesszen el a történet valódi üzenete. Maszada a legfontosabb értékeinket szimbolizálja, és ez az alkotás ezt nagyszerűen érzékelteti. A kivitelező rendkívüli kreativitásról és minőségi munkáról tett tanúságot. Nem véletlen, hogy a légierő egykori pilótái alapították a vállalatot. Nagyon tehetségesek, precízek és pragmatikusak” – mondta Goldstein.

Az 50 perces alkotás létrehozásában neves izraeli művészek működtek közre. Az új film – a régi változathoz hasonlóan – a Maszada jól ismert és a régészek által is megerősített történetét mondja el. A rómaiak elkerülhetetlen győzelmét látva a 967 zsidó felkelő közül 962-en úgy döntöttek, hogy inkább önkezükkel vetnek véget életüknek, mintsem Vespasianus császár szolgái legyenek.

A díszbemutatón megjelent vendégek, akik elsősorban a média és a turizmus világából érkeztek, lelkesen tapsolták meg az új filmet. Voltak azonban olyanok is, akik az előző változatot részesítették előnyben. „A régi filmet autentikusabbnak éreztem. Többet megtudhattunk belőle a hegy történetéről. Ezzel együtt tetszett, amit láttam, és a fiatalok számára is ez a megfelelőbb” – mondta Rávik Zerem idegenvezető, aki már három évtizede kalauzol turistacsoportokat az ősi erődben.

zsido.com

Forrás: TOI