Nekiestek az amerikai kosárlabdasztárnak, amiért ellátogatott egy kiképző központba.

A háromszoros NBA-bajnok kosárlabdázó, Draymond Green azért került a támadások kereszttűzébe, mert egy izraeli bázison fegyvereket is kipróbált, erről itt lehet megnézni a videót. Az egyik publicista azt vetette a Golden State Warriors játékosának szemére, hogy mivel nem volt hajlandó elmenni a Fehér Házba és találkozni Donald Trump elnökkel, el kellet volna utasítania az izraeli fegyveresek erők és az izraeli elnök invitálását is. Azzal pedig, hogy Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel is találkozott, az újságíró szerint szentesítette annak politikáját. Egy másik kritikusa szerint olyan mesterlövész puskával lőtt a bázison, amivel palesztinokat ölnek – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Green nem az első közismert ember, akinek Izraeli látogatása kiváltja az Izrael-ellenes mozgalom haragját. A BDS-mozgalom nyomást gyakorolt olyan sztárokra is, mint például Nick Cave, Boy George vagy a Radiohead együttes.

Éppen a minap számoltunk be arról, hogy Gerard Butler színész viszont vállalja szimpátiáját Izrael iránt. A Radiohead frontembere pedig azt hangsúlyozta: egy országban játszani nem egyenlő a kormány támogatásával. Hozzátette, hogy 20 éve járnak Izraelbe koncertezni, a legkülönbözőbb kormányok alatt, akárcsak Amerikában. Nem támogatjuk Trumpot, mégis zenélünk Amerikában – mondta Thom Yorke.

Amerikában teljesen elfogadott, sőt elvárt tevékenység, hogy sportolók katonai egységeket látogassanak meg, szolidaritást vállalva az ország biztonságát garantáló férfiakkal és nőkkel. Green egyébként törekedett arra, hogy izraeli látogatása apolitikus legyen. Ha volt is valami üzenete az útjának, az legfeljebb annyi, hogy Izraelnek joga van a létezéshez és az önvédelemhez – olvasható a cikkben.

zsido.com

Kép: jta.org