Az egyik korábbi francia elnökjelölt elutasítja az elnök kijelentését, amellyel elismerte Franciaország felelőségét a zsidók deportálásában. Persze nem is várt tőle mást senki.

Jean-Luc Melanchon az elnök holokauszt-megemlékezésen nemrégiben mondott beszédére reagált egy blogon. Emmanuel Macron egyértelműen elismerte nemzetének felelősségét és a holokausztban játszott szerepét – olvasható a jta.org cikkében. Melenchon arra hivatkozik – amire rajta kívül sokan Franciaországban -, hogy a kollaboráns Vichy-kormány nem tekinthető legitim hatalomnak és a „törvényes” francia vezetés Nagy-Britanniában működött ekkor. Melanchon elfogathatatlannak tartja, hogy az elnök az egész francia népet felelőssé teszi a történtekért.

Ugyancsak kifogásolta, hogy a megemlékezésen ott volt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, akit a baloldali francia politikus „szélsőjobboldalinak” minősített. Jean-Luc Melanchon nem ért egyet azzal sem, hogy Macron elnök az anticionizmust az antiszemitizmus egyik formájának nevezte, szerinte ez már egy „meghaladott tézis”.

A franciaországi zsidók nagyra értékelték az elnöknek a párizsi Vel d’Hiv-ben tartott beszédét. 1942 júliusában a francia rendőrök 13 ezer zsidót gyűjtöttek össze itt (egy akkoriban bicikliversenyekre használt stadionról van szó), innen deportálták őket a haláltáborokba. Nagyon ritka, hogy francia elnök megemlékezik az áldozatokról ezen a helyen.

Macron elutasította azokat a véleményeket, amelyek szerint a Vichy-kormányzat nem a francia nemzetet képviselte, hiszen a „nácik tudták, hogy számíthatnak az engedelmességükre” – fogalmazott az elnök. Ezzel szemben politikai ellenlábasa úgy véli: az ellenálló franciák igenis megmutatták, hogy a nép melyik oldalon áll.

 

Kép: leblog1815.blogspot.hu