Izraeli régészek egy 2700 évvel ezelőtt készült agyagpecsétet találtak, mely talán a bibliai Jesájáhu (Ézsaiás) próféta nevét viseli.

A leletre a jeruzsálemi Templom-hegy déli lábánál, a magaslatot az ősi Dávid-városával összekötő, Ofelnek nevezett területen bukkantak. A vaskorból származó pecsétet a királyi sütöde mellett találták meg, in situ, azaz eredeti helyszínén. Az ókorban a tisztségviselők és uralkodók a nevüket és rangjukat feltüntető pecsétnyomóval hitelesítették az irataikat.

„A polgári időszámítás előtti VIII. századból származó pecsétet talán maga Jesájáhu próféta használta. A lelet helyszínétől mindössze három méterre találtunk rá korábban Chizkijáhu, Júdea királyának pecsétjére” – mondta Dr. Éjlát Mázár régész. Chizkijáhu és Jesájáhu kortársak voltak, erről a Bibliában, a Királyok II. könyvében olvashatunk.

“Ha kiderül, hogy valóban a próféta pecsétjéről van szó, akkor magyarázatot kapunk arra, hogy miért találtuk ennyire közel a király pecsétjéhez. A Biblia szerint az uralkodó és a próféta szorosan együttműködött, és együtt vezették Júda királyságát” – magyarázta a régész.

Idén januárban ugyanebből a korból találták meg a város kormányzójának pecsétjét a Siratófal közelében.

Az ovális alakú pecsét kis méretű, átmérője még a 1.5 cm-t sem éri el. A lelet törött, de a próféta óhéber betűkkel vésett neve világosan kiolvasható rajta. A Jesájáhu név után talán a prófétát jelentő návi szó látható. Ez azonban nem biztos, mert a szó utolsó betűje, az alef, hiányzik. “Amennyiben a próféta szót vésték a pecsétre, akkor minden bizonnyal a bibliai Jesájáhu tulajdonában volt. Mivel azonban hiányzik az utolsó betű, így nem lehetünk teljesen biztosak a dologban. Lehet, hogy csak egy személynévről van szó. A Jesájáhu név viszont egyértelműen kiolvasható.” – mondta Dr. Mázár.

Az izraeli régészeknek sűrű programjuk volt az elmúlt hónapokban. Február elején Készária mellett találtak egy színes, római kori mozaikot. Januárban Jeruzsálem mellett ástak ki egy 1500 éves templomhoz tartozó díszes kutat és medencét. Ugyan ebből a korból származó templomi mozaikpadlót is találtak Ásdodban. Az Éjláthoz közeli Timna-völgyben, Salamon király rézbányáinál egy 3200 évvel ezelőtt elhunyt nő csontvázára leltek. Tavaly októberben a jeruzsálemi Siratófal eddig ismeretlen, 1700 éves szakaszát fedezték fel. A jeruzsálemi óváros egyik kapujánál pedig a bizánci korból származó mozaikot találtak, rajta ógörög felirattal.

zsido.com

Forrás: Foxnews