Egy vizsnici haszidokból álló kutatócsoport rálelt a haszid mozgalom megalapítója, Jiszráel ben Eliezer rabbi, más néven a Báál Sém Tov (1698-1760) titkos barlangjára, ahol elmélyült meditációit végezte. 

A barlang az ukrajnai Kuty település közelében található. A Báál Sém Tov élete nagyobb részét a galíciai Kutyban töltötte, és sokat vándorolt a környező erdőkben és hegyekben, hogy az Istennel való mélyebb kapcsolatot keresse. Az elbeszélések szerint az egyik hegy tetején talált egy barlangot, ahol azután sok időt töltött tóratanulással.

A haszidizmus kialakulásának korát kutató vizsniciek már két éve keresték a barlangot, több forrás felhasználásával, de eddig nem értek el eredményt. Egy barlangot ugyan találtak a környéken, de arról kiderült, hogy a térségben portyázó ruszin hucul törzs egyik bandavezérének búvóhelye volt. A kutatók felvették a kapcsolatot a huculokkal, akik elmondták, hogy tudomásuk szerint a Báál Sém Tov a közeli Vizhenka patakot használta rituális fürdő gyanánt és egy barlangba húzódott vissza tanulni és elmélkedni. Érdekes módon a neves rabbi életének mozzanatai a hucul néphagyomány részévé is váltak. Az idősebb huculok azt is elmondták a vizsnicieknek, hogy ismerik a Báál Sém Tov barlangjának helyszínét is, azonban az egy rendkívül nehezen megközelíthető hegycsúcson található és teljesen benőtte az aljnövényzet.

A kutatókat ez nem tántorította el és Jiszráel Meir Gábáj, a haszid rebbék emlékét ápoló Oholéj Cádikim szervezet vezetője végül megtalálta a barlang bejáratát. Terve az, hogy a közeljövőben egy könnyen végigjárható turistautat építtet, hogy a zarándokok is felkereshessék a barlangot.

Forrás: Arutz7