Elutasították a jövő heti tollaslabda világbajnokságra hivatalos Misha Zilberman vízumkérelmét a világ legnagyobb muszlim lakosságú országában megrendezésre váró verseny előtt.

Nem kapott tartózkodási engedélyt Misha Zilberman, izraeli tollaslabda játékos a jövő héten megrendezésre kerülő jakartai tollaslabda világbajnokság idejére, noha a kérelmet minden szükséges dokumentummal együtt leadták már hat hónappal ezelőtt – írta a Forward pénteken.

„Meg kell változtatni azt a döntést, amellyel egy izraeli játékost megakadályoznak egy nemzetközi sportversenyen való részvételtől; felszólítom Indonéziát, hogy engedje Misha Zilbermant versenyezni ezen a bajnokságon”- írta Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus vezérigazgatója közleményében.

Amennyiben marad ez a döntés, melyet Singer egy „ismételten durva kísérletnek” nevezett arra, hogy a politikát összemossák a sporttal, az „meg fogja nehezíteni Indonézia szerepét a világban és felveti a kérdést, hogy vajon megfelelő helyszínt jelent-e az ilyen rangos események megtartására” – figyelmeztetett a Kongresszus vezetője, aki egyben a Tollaslabda Világszövetséget is elmarasztalta az izraeli játékos kizárására válaszul adott tétlenség miatt.

Az izraeli sportolók nemzetközi versenyekből történő kizárása nem példa nélküli. Az arab és muszlim országok közül többen rendszeresen akadályok elé állítják a zsidó állam játékosait a nemzetközi sportesemények során.

zsido.com