Másfél év letöltendő szabadságvesztést kapott.

Tavaly márciusban Hevronban őrködő katonákra támadt késével egy arab merénylő. A terroristát hat lövéssel leterítették, majd hívták a mentőket a még életben lévő férfihoz. Néhány perccel később a közelben álló Elor Ázárjá váratlanul újabb lövést adott le a földön fekvő terroristára, mellyel kioltotta életét. A katona, elmondása szerint, mozdulni látta a merénylőt, és attól tartott, hogy esetleg egy, a testére erősített robbanószerkezetet akar aktiválni – ilyenre volt már példa korábban. Egy mentőautó éppen a lövés pillanatában haladt el a biztonsági kamera előtt, így felvétel nincs az esetről. Ázárjá felettese nem fogadta el a katona érvelését, mert úgy vélte, önkényes fegyverhasználat történt, ezért beosztottját átadta a katonai rendőrségnek.

Tüntetők a bíróság előtt

Hosszas vizsgálatot követően januárban a katonai bíróság egyhangúan bűnösnek mondta ki Ázárját emberölés vétségében, tegnap pedig az ítélet is megszületett: másfél év letöltendő szabadságvesztés, melybe eddigi elzárása nem számít bele. Ezen felül kiróttak rá még egy évnyi felfüggesztett börtönbüntetést, és közlegénnyé fokozták le. Ázárájnak március 5-én kell megkezdenie büntetését.

Dr. Májá Heller, a bíróság elnöke elmondta, hogy azt kellett mérlegelniük, hogy 14 és 48 hónap között milyen hosszúságú büntetést szabnak ki. Ennek során figyelembe vették a katona büntetlen előéletét, példás katonai szolgálatát, az előzetes fogva tartás alatti jó magaviseletét, és tekintettel voltak a családot ért megrázkódtatásra is.

Májá Heller bírónő

“A vádlott tettével megsértett több erkölcsi és társadalmi alapértéket is. A vádlott szándékosan oltott ki emberi életet, de nem tekinthetünk el attól, hogy az eset egy katonai akció körülményei között zajlott le. Elfogadtuk azt a feltételezést, hogy a vádlott hirtelen felindulásból követte el az emberölést. Nem feledkeztünk meg arról, hogy a lövés egy folyamatban lévő akció közben történt, katonai és polgári erők jelenlétében, egy veszélyes szituációban.” – magyarázta az ítéletet Heller.

“Az ügyészség állásfoglalása szerint a vádlott az emberölést a fegyverhasználat szabályainak megszegésével követte el, ami súlyos bűncselekmény, és sérült a “fegyver tisztaságának” alapelve is. Véleményük szerint a vádlott bűnös célra használta erőfölényét és hatalmát.” – tette hozzá. A vád ezzel együtt számos enyhítő körülményt is figyelembe vett, és végül 3-5 év közötti szabadságvesztést javasolt a bíróságnak. 

Az eset kapcsán azonnal, még a vizsgálat lefolytatása előtt, több katonai és politikai vezető véleményt nyilvánított. A bírónő erről a következőket mondta: “Egyértelmű, hogy a vezető pozícióban lévőknek nyilvánossá kell tenniük morális állásfoglalásukat. Azonban illett volna megvárni, amíg kitisztul a kép, és lezárul a vizsgálat. Ez lett volna az üdvös viselkedés a társadalom megválasztott képviselőitől.”

Heller elmondta, hogy az ítélethozatalkor figyelembe kellett venni az ügy hadseregre gyakorolt hatását is. “Nem szabad elfelejtenünk, hogy az Izraeli Védelmi Erők a nép hadserege, és minden szolgálatba lépő fiatal saját fegyvert kap. Éppen ezért az alapértékektől való eltérésnek negatív következményei lehetnek az egész társadalomra. Az alapértékek védelme nem csupán erkölcsi kötelesség. Azok megsértése Izraeli államának és az ország biztonságának okoz kárt.”

Ázárjá szüleivel a tárgyalás előtt

A bíróság épülete előtt a katona támogatói gyűltek össze. A több száz megjelentnek Áriel Zilber, a valláshoz és a chábád haszidizmushoz visszatért, neves énekes adott koncertet, aki egy dalt is szerzett Ázárjá tiszteletére. Az ítélethirdetésre kijelölt teremben is sokan várták a katonát, és tapssal fogadták bevonulását. A rendet 150 rendőr biztosította. Charlie Ázárjá, a vádlott apja az ítélethirdetés előtt közölte: “Annak ellenére, hogy bűnözőnek próbálnak beállítani minket, tisztelettel vesszük tudomásul az ítéletet, és önfegyelmet gyakorlunk”. Elor a következőket mondta családjának: “Erős vagyok, senki sem tud megtörni. Legyetek ti is erősek”.

Az ítélethirdetést követően a védelem közölte, hogy fellebbeznek. “Kemény ítélet született, mely ellen fellebbezünk. Úgy érezzük, a bíróság ellenségesen viseltetett Elorral szemben.” A katona apja hozzátette: “A bírák a Becelem [radikális baloldali szervezet] véleményét fogadták el.”

Az ítélethirdetés után a bíróság előtt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A bírák mellé testőröket rendeltek ki.

Az ügy háláchikus összefüggéseiről Oberlander Báruch rabbi is kifejtette véleményét.

Forrás: Mako