Az új izraeli pénzügyminiszter meg akarja vonni a nem dolgozó, kizárólag jesivában tanuló férfiak gyermekeitől a gondozási támogatást.

Szeptember 1-jétől a munkahellyel nem rendelkező, jesivában tanuló férfiak gyermekei már nem lesznek jogosultak a napközbeni gondozási támogatásra jelentette be szerdán Avigdor Liebermann Izrael új pénzügyminisztere.

„A jelenlegi konstrukció megkárosítja azokat a szülőket, akik dolgoznak, miközben kiemelten kezeli azokat, akik nem. Ezért van szükség a változtatásra.” – nyilatkozta Liebermann a 12-es csatornának. „A továbbiakban is a munkaerőpiaci integráció negatív ösztönző eszközeinek a felszámolására fogok törekedni” – folytatta a miniszter – „hogy a dolgozókat és az adófizetőket helyezzük előtérbe.”

Az izraeli 12-es csatorna szerint jelenleg az állam gyermekenként mintegy 1000 sékelt (nagyjából 92 ezer forint) támogatást nyújt a WIZO (Women International Zionist Organization), a NA’AMAT (Nashim Ovdot U’Mitnadvot, “Dolgozó és Önkénteskedő Nők”, Izrael legnagyobb női szervezete) és más nonprofit szervezetek által működtetett óvodákba járók után az olyan családoknak, ahol a feleség legalább heti 24 órát dolgozik és ahol a férj a tanulmányai miatt nem rendelkezik munkahellyel.

A pénzügyminisztérium adatai szerint a fenti kategóriába tartozó családok 93 százaléka a cháredi társadalmi csoportból származik.

Lieberman új szabályozása értelmében a jövőben a „tanulmányok” kritériumi meghatározása „foglalkoztatás orientált tanulmányokra” fog változni, azaz elsősorban az akadémiai tanulmányokat, továbbá, a különböző szakképzések és tanúsítványok megszerzésére irányuló tanulmányokban résztvevők gyermekei kapnak támogatást, így tehát ebbe a kategóriába a jesivában való tanulás nem fog beletartozni. Ezenkívül a jövőben már nem csak az anyáknak kell heti minimum 24 órában dolgozni, de az apáknak is, máskülönben nem lehet majd igénybe venni a gyermekgondozási támogatást.

A támogatás szigorításával becslések szerint évi mintegy 400 millió sékelt spórolhat Izrael, ami az állami napközi és óvodai gondozási támogatások körülbelül egyharmadát teszi ki.

Lieberman nem igényel jogszabály módosítást, közölte a 12-es csatorna, de ettől függetlenül egyeztetni fog még Orna Barbivai gazdasági miniszterrel is.

A bejelentés után a Kneszet cháredi tagjai mélységes felháborodásuknak adtak hangot. Moshe Gafni, a Jáhádut háTorá elnöke szerint „A kritérium, melyet a gonosz Liberman határozott el, megakadályozza, hogy támogassák azokat a családokat, ahol a nők dolgoznak, míg a férjek Tórát-tanulnak, súlyos következményekkel fog járni és gazdasági károkat fog okozni.”

Aryeh Deri, a Sász párt vezetője egyszerűen csak úgy kommentálta az eseményeket, hogy „A pénzügyminiszter első döntése a cháredi lakosság megkárosítására lett meghozva.” – illetve hozzátette, az új miniszterelnökre és az igazságügyi miniszterre hivatkozva, hogy „Bennett és Sa’ar azt ígérték, hogy gondoskodni fognak a cháredi emberekről, ehhez képest egy gyűlöletkormányt alapítottak, mely a hajójának zászlajára a Tóra világának ellehetetlenítését tűzte ki célul.”

Cseh Viktor

Forrás: www.vinnews.com