Mongólia végtelen pusztaságain kevesen élnek, a többség a fővárosban Ulánbátorban lakik. A XIX. században néhány száz zsidó élt csak az országban, de őket is megölték a XX. század elején lezajlott pogromokban.

Egy maroknyi zsidó azonban a mai napig kitart, főleg az üzleti életben és a turisztikában érdekeltek. A Chábád mozgalom is jelen van a városban. Ulánbátorban  tanít angolt és történelmet egy zsidó lány Amalia. Úgy döntött, hogy Ros Hásáná alkalmából mindenképpen szeretne egy sófárt, de az adott körülmények között ez nem tűnt egyszerű küldetésnek. Először is be kellett szerezni egy szarvat. Több hétnyi reménytelen keresés után, végül az utolsó pillanatban a mongol főnöke talált egy megfelelő állatot egy farmon.

img-20161004-wa0014

Amalia nekilátott kifőzni a szarvakat a kis konyhájában, hogy eltávolítsa a belső részeket. A sok munka és szervezés meghozta gyümölcsét elkészült a sófár és még némi hangot is ki lehetett belőle csiholni. Amalia végül 15 barátjával tartotta meg az ünnepet, aminek a „díszvendége” maga a sófár volt.

img-20161004-wa0017