Nekikezdtek a monumentális trieszti zsinagóga kupolájának felújításához, várhatóan márciusban végeznek a munkákkal.

A csaknem 1400 ember befogadására képes épület az egyik legnagyobb és legimpozánsabb zsinagóga a kontinensen. 1912-ben avatták fel, az olasz város nagy és virágzó zsidó közösségének büszkesége volt. A nemzetközi tervpályázatra számos ismert építész nyújtotta be pályaművét, végül egy helyi szakemberre bízták a tervezést – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A hatalmas kupolánál olyan anyagokat és technológiát alkalmaztak, amelyek abban a korban igen innovatívnak számítottak, például vasbeton elemeket. A mostani felújításnál igyekeznek a külső fém burkolat eredeti színét is visszaadni. Utoljára a ’80-as években végeztek restaurálást az épületen.

Triesztben egy zsidó múzeum is található, ami a kikötőváros gazdag zsidó múltjára koncentrál és négy zsinagógából származó tárgyakat mutat be, ezeket a nagy zsinagóga építésének időszakában, valamint utána lebontották. A város zsidó temetőjét 1842-ben alapították, sokféle nyelven olvashatóak a sírköveken feliratok, az évszázadok óta jelentős kereskedővárosba a legkülönbözőbb helyekről érkeztek és telepedtek le zsidók. 

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu