Az ürügy: a Jad Vasem múzeummal is kapcsolatot tartanak a szervezők.

Lemondták azt a kiállítást, ami az albán muzulmánok zsidómentő akcióit mutatta volna be egy londoni mecsetben – olvasható az Algemeiner írásában.

A kiállítás miatt először egy brit muzulmán híroldal szerkesztője, Roshan Salih tiltakozott. A 5 Pillars nevű lap munkatársa múlt héten hirdetett bojkottot a Centre for Islamic Understanding nevű intézmény kezdeményezése ellen.

Az intézet és a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum között fennálló kapcsolatokra hivatkozva Salih azt mondta: „Sosem lenne szabad megemlékezéseket tartani az izraeli elnyomók és támogatóik részvételével”.

A mecset nyilatkozatban reagált és jelentette be a tervezett esemény lemondását: „A program célja az lett volna, hogy jó fényt vessen a muzulmánokra azoknak az albán muzulmánoknak a történetein keresztül, akik zsidókat mentettek a második világháború idején”.

Ám a közlemény szerint a mecset munkatársai nem tudtak a szervezők „nemzetközi kapcsolatairól bizonyos szervezetekkel vagy politikai kötődéseikről. Miután ezekre fény derült, az eseményt töröltük”. Salih nyilvánosan üdvözölte a program törlését, és elismerését fejezte ki a „közösségi aggodalmakra adott válaszért”.

A londoni Holocaust Educational Trust nevű szervezet vezetője azonban „szégyenteljesnek” nevezte a döntést. „Nagyszerű lett volna, ha ezen a pozitív kezdeményezésen keresztül be lehetett volna mutatni azoknak az albán muzulmánoknak a szerepét, akik 1 800 zsidót mentettek meg a nácik elől a holokauszt idején” – hangsúlyozta Karen Pollock.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner