Ez a világ legátfogóbb ilyen jellegű intézménye. A látogatók bejárhatják az emberi testet és felfedezhetik az óriási szív- és hatalmas agymodell részleteit.

A múzeum, mely látogatói számára különleges betekintést nyújt az egészségügyi technológia és a hozzá kapcsolódó tudományok világába is, a tengerparti Hadera városában található. Az intézmény hivatalosan az Egészségügy és Tudomány Izraeli Múzeuma nevet viseli és szakértők a világ legátfogóbb ilyen jellegű intézményének tartják. Az intézményen belül hat kiállítás látható, amelyek mindegyikének célja, hogy páratlan betekintést nyújtsanak az emberi testbe, hangsúlyozva annak fiziológiáját és anatómiáját. A legrészletesebben bemutatott témakörök közé a genetika, a baktériumok, a vírusok, valamint az emberi szervek közül a tüdő, a szív és az agy tartozik. A több helyen fellelhető, innovatív, háromdimenziós kiállítási tárgyak felfedezése közben az ember úgy érezheti, mintha „beleugrott volna a testbe” – olvasható a beszámolókban.

A múzeum a Technoda elnevezésű vállalat haderai campusának területén fekszik, más tudományos és technológiai-oktatási (pl. egészségügyi szimulációs és asztronómiai) intézmények társaságában. Dr. Gadi Mador, a Technoda elnökének nyilatkozata szerint az új múzeum megnyitása új korszakot nyit az izraeli közönség egészségügyi képzésének történetében. A koronavírus járvány nyomán még inkább fontos, hogy felkeltsük a gyerekek – a jövő orvosai és egészségügyi szakemberei – érdeklődését az orvoslás és az egészségügy iránt.

„Nagy izgalommal indítjuk útjára a világon az első olyan múzeumot, amelyet kizárólag az orvoslásnak szenteltek, a múzeumot, mely az emberi testet és az egészséget kiállítási tárgyak tucatjain keresztül mutatja be, körüljárva például a »Hogyan működik a test?« és a »Diagnózis, betegség és gyógyulás« témaköröket is” – mondta Mador.

Az építkezés és a kiállítások elkészítése összesen mintegy 30 millió sékelbe került. A kiadásokat nagyrészt adományokból fedezték, a fő adományozó Ariela és Eitan Wertheimer volt, akik részt vettek a számukra és más VIP személyek részére szervezett nyitóünnepségen is. A száz vendég elsőként élvezhette a 120 interaktív kiállítási tárgy nyújtotta izgalmakat. A kiállítási tárgyakat Izraelben tervezték és Németországban gyártották, kizárólag a kiállítás céljaira.

A múzeumot előzetes foglalás alapján lehet látogatni. A nyitás alkalmából két hétig 50%-os kedvezménnyel kínálják a jegyeket.

zsido.com

Forrás: WIN