Sokak szerint a kommunikációs küzdelmet rendre elveszíti Izrael. Biztos, hogy ez igaz?

A gázai katonai beavatkozásokat kísérő PR-krízis, a késes intifáda szörnyűségei, a véget nem érő politikai konfliktusok – ezek azok a színterek, ahol Izrael folyamatos kommunikációs küzdelmet folytat a zsidó államot lejárató és rágalmazó erőkkel szemben. Ezzel együtt mind Izraelben, mind a diaszpóra zsidó közösségeiben meglehetősen nagy az elégedetlenség Izrael teljesítményével ezen a terülten, sokak szerint Izrael rendre elveszti a PR-csatát.

Ez azonban nem feltétlenül igaz. Izrael és különösen az izraeli hadsereg hatalmas erőfeszítéseket tesz, és jelentős eredményeket ér el a kommunikációs küzdelemben.

Az állandó rosszindulatú támadásoknak kitett Cáhál, vagyis a zsidó állam hadserege forradalmasította a háborús kommunikációt az elmúlt években. 2012-ben Izrael volt az első olyan állam, mely a Twitteren jelentette be egy hadjárat kezdetét, még az előtt, hogy sajtókonferenciát tartott volna az ügyben. A 140 karakteres üzenetbe belesűrítették a hadművelet okát, helyszínét és idejét is.

2014-ben a hadsereg a bevetésekkel egy időben az interneten közölt adatokat és bizonyítékokat (fényképeket és videókat) arról, hogy harci tevékenységének az izraeli civil lakosságot sújtó gázai rakétatámadások megfékezése a célja. Van talán a világon még egy hadsereg, mely ilyesmivel foglalkozna? Az Egyesült Államok hadserege gyakran támad terrorista célpontokat, ám még egyszer sem érezte szükségét, hogy azonnal fényképes bizonyítékkal támassza alá az interneten csapásainak jogosságát.

A Cáhál az utóbbi időben még hatékonyabban tárja a világ elé működésének indokait, beavatkozásainak jogosságát. Amíg a Hámász és más arab terrorszervezetek rendre hamis fotókkal és videókkal próbálják befolyásolni a közvéleményt, addig az izraeli hadsereg valódi és valós idejű felvételekkel támasztja alá lépéseit. A gázai határnál zajlott tömegtüntetések erőszakos voltáról is azonnal közölte a felvételeket, hiába állítják a palesztinok a mai napig, hogy „békés, erőszakmentes tüntetésekről” volt szó csupán.

Mindez nem azt jelenti, hogy a Cáhál működése minden alkalommal tökéletes volt. Hibákat a világ minden hadseregében elkövetnek. Annyi viszont bizonyos, hogy az izraeli hadsereg összehasonlíthatatlanul többet tesz a valós tények megosztásáért, mint bármelyik fegyveres erő a világon. Ha pedig mulasztásra derül fény, a Cáhál vezetése azonnal vizsgálatot indít, melynek eredményét közzé is teszik.

Kevesen tudják, de az izraeli hadsereg médiafelületeit rengeteg arab nyelvű ember követi, és a Cáhál arabul beszélő szóvivője, Ávicháj Edri rendkívül ismert személyiség az arab világban. Edri gyakori szereplő a több mint egymillió Facebook-követővel rendelkező Al-Jazeera csatornán is.

Izrael és a Cáhál arab nyelvű internetes jelenlétének óriási hatása és jelentősége van. Azok az arabok, akik Edri tájékoztatását hallgatják, kénytelenek szembesülni azzal, hogy a vérszomjas és kegyetlen izraeli hadseregről szóló propaganda hamis.

A Cáhál mellett az izraeli Külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal is rendkívül aktív a közösségi médiában. A miniszterelnöki hivatal Izrael PR-ján igyekszik javítani minden rendelkezésre álló eszközzel. Függetlenül attól, hogy kedveljük vagy elutasítjuk, azt el kell ismerni, hogy Netánjáhu miniszterelnök rendkívül ügyesen használja az internet nyújtotta lehetőségeket és üzenete milliókhoz jut el, többek között arab nyelven is. Ez nagyban szerepet játszik abban, hogy jelenleg Netánjáhu a világ egyik legismertebb politikusa.

Vészhelyzetben az izraeli kommunikációs stratégia minden egyes szereplője egyesíti erejét. Az elmúlt években zajlott gázai hadműveletek során, amikor rakéták ezrei hullottak Izraelre, a Külügyminisztérium koordinálásával számtalan nyelven tudósítottak valós időben az izraeli eseményekről.

Ha ez mind így van, akkor miért beszélnek mégis oly sokan súlyos PR-problémákról? Sajnálatos módon a világ közvéleménye fogékonyabb az zsidó állam ellenfelei által terjesztett, hangzatos vádakra. Bár a Hámász terrorszervezet korlátozott harci képessége nem jelent erkölcsi fölényt, az általuk világba kürtölt hazugságok jobban mutatnak az újságok címlapjain és az átlagember nem veszi a fáradtságot, hogy az igazság után kutakodjon.

Izraelt mindig is kritizálni fogják, mert a világ megszálltan foglalkozik az izraeli-palesztin konfliktussal. A zsidó nép visszatérése ősei földjére kétezer év elteltével önmagában is nagy szenzáció, hát még a palesztin narratíva, mely szerint a szentföldi arabokat elüldözték ősi földjükről, és azóta vágyakozva és szenvedve várják visszatérésük nagy napját. A palesztinok jelentős előnyre tesznek szert azzal a módszerrel, hogy mindenáron igyekeznek maximalizálni a küzdelmükkel járó halálos áldozatok számát, és ez remek címlap sztorikat eredményez. Ezzel szemben Izrael mindig is óvta az emberéletet, és igyekezett elkerülni a felesleges vérontást.

A tanulság ebből az, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére Izrael nem tehet mást, mint hogy tovább erősíti a PR-kampányt, a lehető legtöbb felületen. Mert ha valami változást hozhat az emberek gondolkodásában, az a közvetlen és őszinte tájékoztatás.

zsido.com

Forrás: Forward