1800 éves zsidó katakombák restaurálására és konzerválására különített el csaknem 1,5 millió eurót az olasz kulturális miniszter.

A római Villa Torlonia alatti építmény hatalmas kulturális és történelmi jelentőséggel bír, bizonyítja, hogy milyen jelentős zsidó közösség élt az ókori városban – mondta Dario Francescini miniszter, ezért döntött úgy a tárcája, hogy támogatja a projektet. Az olaszországi zsidó közösség vezetői már egy ideje sürgették a beavatkozást, mert nincs jó állapotban a különleges építészeti és kulturális emlék. Lapértesülések szerint a pénzt már korábban elkülönítették, de valamiért még nem kezdtek neki a munkának – olvasható a jewish-heritage-europe.eu összefoglalójában.

katakomba2

A Villa Torlonia alatt fekvő járatokra véletlenül bukkantak rá 1918-ban, csaknem 12 ezer négyzetméteren terülnek el. Több mint 3800 temetkezésre használt fülkét találtak a falakba vájva. A falakat és a mennyezetet festmények díszítik, amik menórát és más zsidó szimbólumokat ábrázolnak. Öt ilyen zsidó katakomba van Rómában, a többségük sajnos nem látogatható.

 

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu