Egy elpusztított zsinagóga komplexum romjait tárták fel Litvániában. Megmarad részét teljesen felújították.

Pakruojisban több zsinagóga is volt a II. világháború előtt. A megmaradt és felújított épület fából épült, ez volt az úgynevezett „nyári zsinagóga” – írja beszámolójában a jewish-heritage-europe.eu. A helyszínen nemrég régészeti szakemberek tartottak beszámolót a leletekről. Az ásatások részsikereket értek el, megtalálták az egyik zsinagóga alapjait, de egy továbbit, amit a helyiek a „szabók zsinagógájának” hívtak egyelőre nem lelték – olvasható a cikkben.

A 2000-es években a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai már feldolgozták a zsinagógák történetét és magának a település zsidóságának sorsát. Egy alaprajzot is készítettek a meglévő adatok alapján, a zsinagógák egy udvar körül létesültek.

A kőből épült zsinagóga 1945 és 1950 között pusztult el, a „szabók zsinagógája” pedig 1970 és 1980 között. A XIX. századból származó komplexum egyedülálló volt Litvániában, ötvözte a különféle építészeti stílusokat, a barokkot, a klasszicizmust és a zsidó hagyományokat.

A megmaradt és felújított zsinagóga 1801-ben épült, ez Litvánia legrégebbi megmaradt zsinagógája. Sorsa klasszikusan alakult a háború után: volt mozi és raktár is, majd hagyták lepusztulni. Az elmúlt években 750 ezer eurónyi összeget költöttek rá, részben helyi, részben az Európai Gazdasági Térség és Norvégia támogatásával.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu